Dobré ráno, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

49 drahany 004FOTOGALERIE: Tohle zná snad každý. Krteček si chce udělat kalhotky, ale absolutně netuší, jak na to. Poprosí tedy ostatní zvířátka, aby mu pomohla. Zatímco na začátku je pouze polní len, na konci jsou hotové kalhoty s opravdu velkými kapsami. Ze známé pohádky mimo jiné vyplývá, že o krejčovině a dalších řemeslech dříve měli povědomí snad všichni včetně mravenců, čápa ba i raka. Pokud by se o nich chtěl Krteček něco dozvědět v současné době, bylo by pro něj zřejmě nejlepší, kdyby vyrazil na adventní jarmark, který se uplynulou sobotu konal v Drahanech. Večerník tak učinil!

Mnoho obcí pořádá v tomto období vánoční výstavy, na kterých jsou k vidění i zakoupení nejrůznější rukodělné výrobky. V Drahanech šli v tomto směru ještě o něco dál a rozhodli se, že návštěvníkům při této příležitosti přímo ukážou, jak takové výrobky vznikají. Do zdejšího Muzea Drahanské vrchoviny se tak uplynulou sobotu sjeli řemeslníci nejrůznějších oborů. 

„Líbí se vám tato kožená peněženka? Tak tu jsem zrovna před pár minutami právě dodělal,“ zmínil se sedlář Petr Havelka, který se zabývá ručním zpracováním kůží. Nejen jeho bylo v Drahanech možné sledovat přímo při práci. Ze Sulíkova u Boskovic dorazila rodina Čigelských. Její členové přítomným ukázali, jak se z vlny ostříhané z ovce na jednoduchém kolovratu vytvořily vlněné nitě, které známe už smotané do klubíček. 

O kousek dál pak Jiřina Pařilová z Otinovsi na malém stavu tkala z těchto vlněných a nabarvených nití krásnou šálu. „Na barvení vlny stačí potravinová barviva, jsou levná a výsledek je perfektní,“ prozradila švarná žena, která mimo tkaní ovládá i předení, plstění, síťování, činění kůží či výrobu svíček z palmového vosku. To vše se jí náramně hodí, vždyť s manželem hospodaří na rozlehlé ekofarmě, kde kromě ovcí či krav chovají také koně a pěstují snad všechnu myslitelnou zeleninu. Ke svému životu si tak vystačí téměř výhradně s tím, co takzvaně „dům dá“.  

 

Kromě všech podob ovčí vlny od chumáčků nezpracované suroviny až po svetry či ponožky bylo možné v Drahanech vidět také ruční výrobu krásných perníčků, mýdel, potřeb pro rybáře a další v dnešní době už často zapomenutá řemesla. Po skončení jarmarku pak ve zdejším kostele proběhl koncert středověké duchovní hudby, na němž vystoupila skupina Magna mysteria z Otrokovic. „Věřím, že příští rok se tu sejdeme zase, jenom doufám, že tentokrát dorazí o něco více zvědavců,“ vyjádřil se pro Večerník hlavní organizátor akce Pavel Moš, který je zároveň i kurátorem Muzea Drahanské vrchoviny. To na poslední den v roce připravuje pohádkovou akci se soutěžemi pro děti. Už nyní pak chystá také jinde nevídané Sýrobraní, které bude spojené s ochutnávkami desítek druhů sýrů. 



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...