Dobrý večer, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

48 vlakUž brzy se dočkají! V polovině prosince začne platit nový jízdní řád Českých drah, který počítá i s obnovením provozu na tolik diskutované trati mezi Dzbelem a Chornicemi. Podle exkluzivního sdělení prvního náměstka Olomouckého kraje Aloise Mačáka pojedou v tomto úseku čtyři páry, čímž tak skončí tříletá pauza. Vůbec první vlak ze Dzbelu do Chornic by měl na koleje vyrazit příští neděli 14. prosince v 8:17 hodin. Večerník bude u toho!   

Poslední osobní vlak projel na této regionální trati 12. prosince 2011. Od té doby se spojení mezi Dzbelem a Chornicemi přerušilo. Důvodem byly úspory ze strany Pardubického kraje, který musel na provoz nepříliš vytíženého a ztrátového spoje Českým drahám doplácet. Rozhodnutí tehdy přineslo velkou kritiku obyvatelstva a především občanů z Konicka. Několikrát v průběhu tříroční odmlky se sice jednalo o evokaci rozhodnutí, jednou už bylo obnovení dokonce avizováno, když provoz měla od závěru loňského roku zajišťovat společnost Arriva. Po jedné zkušební jízdě z října 2013 však od záměru odstoupila. Až teď. Po náporu ze strany Olomouckého kraje přece jen došlo k další dohodě. „Chceme napravit chyby, které Pardubický kraj způsobil,“ vyjádřil se exkluzivně pro Večerník Alois Mačák (ČSSD), první náměstek hejtmana Olomouckého kraje a člen Rady Statutárního města Prostějova.

„K neobjednání vlaků mezi Dzbelem a Chornicemi od prosince 2011 došlo vinou velmi nepodařené optimalizace dopravní obslužnosti v Pardubickém kraji, která s námi nebyla předem vůbec projednána. Na základě našeho dlouhodobého tlaku na zástupce Pardubického kraje se podařilo toto spojení opět obnovit a dát do pořádku. Vlaky vyjedou na trať poprvé v neděli 14. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád,“ potvrdil Večerníku již neodvratnou skutečnost druhý muž Krajského úřadu v Olomouci.

„Představitelé Olomouckého a Pardubického kraje se v létě 2013 dohodli na společném postupu při koncepčním řešení mezikrajské dopravy. Ta je řešena nezávislým subjektem, který nyní zpracovává návrhovou část studie řešení mezikrajské dopravy a vychází z koncepčních materiálů Olomouckého kraje. Toto obnovené spojení usnadní život nejen místním obyvatelům. Do určité míry tímto podporujeme jak mobilitu pracovní síly, tak i cestovní ruch,“ vzkazuje Alois Mačák s tím, že objednávka těchto vlaků vyjde Olomoucký kraj zhruba na jeden milion korun.

Sami lidé obnovení provozu na tradiční trati pochopitelně vítají. Byť někteří si již navykli na zcela jiný způsob dopravy a je otázkou, kdy a zda-li vůbec usednou do souprav znovu. „Až začnou vlaky zase jezdit, bude to jenom dobře. Nicméně ty tři roky udělaly své. Ti, kteří vlakem pravidelně dojížděli do práce, si museli nějak poradit. Začali využívat buď auta, nebo autobusy,“ potvrdila již jiný trend obyvatelů Jana Konečná, starostka Dzbelu. „Jenom doufám, že to zase neskončí jako minule, když slibovali, že vlaky pojedou a nakonec z toho nic nebylo...,“ vyjádřil obavu Pavel Kovařík, jeden z milovníků tohoto způsobu dopravy. 

Na trase mezi Dzbelem a Moravskou Třebovou budou tedy pendlovat čtyři páry osobních vlaků. „V pracovní dny pojedou vlaky ze Dzbelu do Chornic v 6:35, 16.17 a v 8:17, 18.17 každý den až do Moravské Třebové. Ze Dzbelu do Prostějova vlaky v pracovní dny pojedou v 6.15, v 8.12 a v 15.56, o víkendu v 7.12 a denně v 17.56,“ prozradila Kateřina Šubová, tisková mluvčí Českých drah. 

 

V souvislosti s obnovou provozu na trati se mluví také o návaznosti. Z nového jízdního řádu vyplývá, že doba na přestup ve Dzbelu se bude obvykle pohybovat kolem dvaceti minut. Nejkratší pauza by měla trvat devět minut, nejdelší pak celých třiapadesát minut.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...