Dobré dopoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

47 laskovTohle mohlo skončit hodně ošklivě! Minulý pátek se v Laškově sesul rodinný dům, a to zcela sám od sebe. Sice zavalil zaparkované auto a na celý den uzavřel silnici v obci, nejdůležitější ale je, že nikdo nebyl zraněn. Naštěstí... Ono totiž není divu, že se stalo to, co se stalo. Objekt byl totiž v katastrofálním stavu a dlouhodobě ohrožoval místní lidi i projíždějící auta. Jeho majitel jej měl už do letošního února zbořit, rozhodnutí Stavebního úřadu však nerespektoval! Nyní se mu tak jeho nedbalost může pořádně prodražit...

Podle místních obyvatel bylo jen otázkou času, kdy k něčemu podobnému dojde. Nakonec se tak stalo v pátek 21. listopadu časně ráno. Část domu stojícího těsně u silnice v Laškově se zřítila. Na místo okamžitě vyjeli profesionální hasiči z Konice a Prostějova i ti dobrovolní z Laškova. „Jednotka po příjezdu na místo zjistila, že dům byl ve špatném technickém stavu. Jeho část včetně střechy se propadla dovnitř, další zase spadla na komunikaci a zaparkovaný automobil. Nejprve byla vyloučena přítomnost osob uvnitř domu. Hasiči následně místo opáskovali a povolali energetiky kvůli vypnutí elektrického proudu. Rovněž vytáhli zasypané auto i uklidili komunikaci. Pomocí výškové techniky dále odstranili převislé zbytky zdiva a střešní konstrukce,“ popsala Večerníku první chvíle po události Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje. Jak dodala, elektřina v obci pak nešla prakticky celý den.

Nikdo nebyl zraněn

Co je nejpodstatnější, tak zmíněná skutečnost, že v objektu ani v jeho přilehlém okolí se v inkriminované době nikdo nenacházel. „V domě nikdo nebydlel. Štěstím také bylo to, že ruina spadla už někdy o půl páté ráno, kdy tu nebyl žádný provoz,“ oddechl si starosta Laškova Ladislav Jedlička. Ten nám také prozradil, že na dům byl skutečně už před více jak rokem vydán demoliční výměr, se zemí měl být srovnaný nejpozději do konce letošního února. „Jeho majitel však toto nařízení nerespektoval. Vymlouval se přitom, že dům chce zrekonstruovat a prodat. Za celou dobu pro to ovšem nic neudělal...,“ sdělil jednička Večerníku s tím, že u žádného jiného objektu v obci zřícení nehrozí. 

Laxní majitel, který s rodinou bydlí v domě nedaleko ruiny, nyní zřejmě bude muset sáhnout hluboko do peněženky. „Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přestupku podle stavebního zákona a zjišťují všechny okolnosti a souvislosti,“ potvrdila zahájení šetření Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje.

„Kdo mi co má chodit kolem domu?“

Sám majitel vidí v celé záležitosti pouze nafouknutou bublinu. „Vlastně se nic nestalo, nikdo ohrožen nebyl. Pozemek před domem patří mně a silnice částečně vede také po mém pozemku, takže nechápu, v čem je problém. Kolem mého domu nemá kdo co chodit!“ prohlásil pro Večerník Vlastimil Šoustal, který se v době, kdy se jeho neobývaný objekt zřítil, vracel z Německa.

Návrh na demolici ruiny z vepřovic vnímá jako zásah do soukromého vlastnictví! „Navíc dům jsem nemohl zbourat, protože je v něm umístěn takzvaný ´nástřešák´, který nese dráty elektrického vedení. Ten měl E.ON do konce letošního ledna odstranit, dosud tak ovšem neučinil,“ tvrdí Šoustal. 

Jaký bude další postup?

„Společnost E.ON musí v co nejbližší době přesunout dráty elektrického napětí tak, aby šly mimo ´nástřešák´ umístěný na poškozeném domě. Statik rozhodl, že majitel musí čelní zeď do čtrnácti dnů odbourat a to minimálně do přijatelné výšky tak, aby její sesutí neohrožovalo auta projíždějící po silnici,“ popsal nejbližší starosta Ladislav Jedlička. Udělá to? „Počítám s tím, ale zbourám pouze vrch a jinak čelní zeď nechám stát. Jednou tady zase postavím dům, takže i ten zbytek zdi se ještě může hodit,“ uzavřel Vlastimil Šoustal. Vše tedy nasvědčuje tomu, že ruina zříceného domu bude v Laškově strašit i nadále..

Ojedinělý případ

Rozpadajících se a opuštěných domů je v celém regionu pěkná řádka. Ovšem případů, kdy věc dojde až takhle daleko, je zatím relativně málo. „Nestává se to příliš často, ale občas zasahujeme u událostí, kdy je dům narušen v důsledku uvolnění zeminy, či se zřítí kvůli podmáčenému terénu,“ zalovila v paměti Vladimíra Hacsiková. V Prostějově k něčemu podobnému došlo naposledy vloni v únoru, kdy se pod náporem těžkého sněhu zřítila část střechy slévárny ve Vrahovické ulici.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...