Dobré odpoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

43 vlakA je to tu zase! V polovině prosince by se měl dle posledních informací obnovit provoz na slavné Moravské západní dráze. Po třech letech by tak měl skutečně vyjet vlak na trase z Chornic do Dzbelu. 

Spojení Dzbelu s Chornicemi bylo přerušeno na konci roku 2011.  Důvodem byly úspory ze strany Pardubického kraje, který musel na provoz nepříliš vytíženého a ztrátového spoje Českým drahám doplácet. Provoz měla už od závěru loňského roku zajišťovat společnost Arriva, která však ze záměru nakonec vycouvala. Po tlaku ze strany Olomouckého kraje přece jen došlo k další dohodě. „Vím jen to, že by se provoz na železnici měl v prosinci obnovit, a že už snad je nový jízdní řád. Další podrobnosti neznám, nikdo mě neinformoval,“ prohlásila pro Večerník stávající starostka Dzbele Jana Konečná. 

Faktem je, že místní by obnovu provozu na zdejší železnici uvítali, upozorňují však na nutnost, aby vlaky ze směru od Prostějova a Chornic na sebe navazovaly. Ze zveřejněných návrhů nových jízdních řádů však přitom vyplývá, že tomu tak úplně nebude... Doba na přestup ve Dzbelu by se měla pohybovat kolem dvaceti minut, v některých případech i dvojnásobek. „Vznesli jsme připomínky. Sousedé z Pardubického kraje však naše námitky do nového jízdního řádu nezapracovali. K jeho další změně může dojít v červnu příštího roku,“ vyjádřil se Jaroslav Tomík z úřadu pro koordinaci integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK).

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...