Dobré odpoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

40 sberny dvurDo nového sběrného dvora v ulici Cvrčelka budou moci už brzy zamířit obyvatelé Plumlova. Vznikl na místě, kde fungovalo staré sběrné místo. Lidé zde budou moci ukládat všechny druhy odpadu. Městu se na něj podařilo získat dotace, takže z rozpočtu na výstavbu šlo pouze 381 680 korun. Kromě těch musel Plumlov doplatit i vícepráce. Zároveň však reálně hrozilo, že město sběrný dvůr přijde na desetinásobek.

Nový sběrný dvůr obyvatelům Plumlova nabízí patřičné vybavení na uložení nebezpečného i objemného odpadu. Lidé sem tedy budou brzy moci zavézt třeba i elektroniku, oleje, zářivky, akumulátory či zbytky barev. A poradí si zde i s vyřazenými kusy nábytku, umývadly, pneumatikami, různými přístroji a zařízeními či koberci.

Nový sběrný dvůr bude nepochybně přínosem pro obyvatele Plumlova. Přesto vše neproběhlo úplně hladce. Celkové náklady na výstavbu sběrného dvoru v Plumlově činily 3 816 800 korun. Z toho pětaosmdesát procent uhradila Evropská unie, dalších pět procent šlo z rozpočtu ČR. Na město pak zůstal příspěvek ve výši 381 680 korun. Hrozilo však, že Plumlov dotací vůbec neobdrží. Zastupitelstvo totiž původně neschválilo uvolnění peněz na výstavbu dvoru. Proč?

Pochybil projektant stavby?

Pochybnosti kolem financování stavby sběrného dvoru se objevily vzhledem k vícepracím, které město přišly na 335 084 korun. „Podloží pod komunikací nemělo dostatečnou nosnost. To měl projektant zjistit při geologickém průzkumu ještě před zahájením stavby. Město by pak nemuselo na vícepráce doplácet,“ upozornil Večerník opoziční zastupitel Marek Otruba, který zároveň kritizoval současné vedení města vzhledem k tomu, že o vyplacení nákladů na vícepráce ostatní zastupitele včas neinformovalo.

Na problémy se přišlo až při stavbě

Podle plumlovského starosty se jednalo o okolnosti, které nemohl nikdo při zpracování projektu tušit. „Geologický průzkum nemusel být součástí projektové dokumentace, na špatnou nosnost podloží se proto přišlo až v průběhu stavby. Bylo přitom nezbytné, aby se podloží zpevnilo. Bez toho by sběrný dvůr nevznikl. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli vícepráce proplatit,“ vysvětlil Adolf Sušeň. Jelikož však plumlovští zastupitelé i poté měli pochybnosti o postupu projektanta, který byl zároveň i technickým dozorem stavby, při hlasování návrh na proplacení peněz na sběrný dvůr neprošel.

Zastupitelé změnili názor

Jak se ukázalo, tento fakt by měl pro Plumlov fatální následky. „Pokud město neschválí peníze z rozpočtu, nemá v takovém případě ani nárok na přiznání dotace a reálně hrozí, že necelé čtyři miliony korun bude následně muset hradit ze svého,“ upozornil František Kocourek, vedoucí hospodářsko-správního odboru plumlovské radnice. Takové hrozby se většina zastupitelů Plumlova zalekla. I proto sami navrhli nové hlasování. V tom už bylo rozpočtové opatření týkající se sběrného dvora odsouhlaseno. Nic tedy nebrání tomu, aby město přijalo téměř 3,5 milionů korun dotací.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...