Dobré dopoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

40 celechovicePár dnů před komunálními volbami se na čelechovickém zastupitelstvu schvalovalo ožehavé téma - změna územního plánu a smlouva o spolupráci s firmou Armex Oil, která v areálu bývalého cukrovaru hodlá obnovit sklad pohonných hmot. To samozřejmě s sebou přinese i zvýšený průjezd kamiónů obcí. Námitky proti změně územního plánu podpořené za jediný týden 229 podpisy zastupitelstvo smetlo se stolu a smlouvu dvoutřetinovou většinou schválilo.

Už čtvrt hodiny před začátkem čtvrtečního jednání zastupitelstva se zasedací místnost obecního úřadu v Čelechovicích na Hané začala plnit občany, kterých se nakonec sešlo hned několik desítek, což bylo dalším důkazem citlivosti projednávaného tématu. O co jde? Po čtyřech letech klidu ožívá areál bývalého cukrovaru, situovaného v samém centru obce. Od současného formálního vlastníka, firmy KM Prona, jej hodlá odkoupit děčínská firma Armex Oil s.r.o., která kromě provozování vlastních čerpacích stanic podniká v distribuci pohonných hmot. Jako jedno z logistických center si vybrala právě Čelechovice, kde již existuje zkolaudovaný sklad LTO.

Současný územní plán předpokládal výrobní využití pouze pro zadní část areálu přiléhající k železniční vlečce, zatímco v přední části směrem k Cukrovarské ulici počítal s výstavbou a zelení. To ovšem nový vlastník potřebuje změnit tak, aby celý areál spadal do výrobní zóny. Praxe bude taková, že vlak přiveze pohonné hmoty, které se uskladní v nádrži, odkud je kamióny budou rozvážet zákazníkům v okolí. Občané budou tedy muset skousnout pohyb až deseti pětadvacetitunových cisteren denně mezi sedmou a dvacátou hodinou, v odůvodněných případech dokonce od šesti do dvaadvaceti hodin. Za to Armex Oil slibuje obci revitalizaci (či spíše demolici) stávajícího areálu a roční příspěvek šedesát tisíc korun na sportovní, kulturní či jiné společenské aktivity.

„Navrhovanou smlouvou prokazujeme svoji dobrou vůli o dohodu s obcí, nic nás k tomu nenutí,“ sdělil občanům bezelstně zástupce firmy ing. Stránský. Právník současného vlastníka Dr. Holeček naopak zdůraznil neblahé soudní a následně finanční důsledky pro obec, pokud by svým rozhodnutím zmařila již vynaložené, ovšem blíže nespecifikované investice. Perlou bylo shrnutí diskuse starostkou Stawaritschovou. „Zastupitelstvo si myslí, že nalezlo s investorem shodu, občané s tím ale nesouhlasí...“. V zájmu koho tedy zastupitelstvo rozhoduje?

40 celechovice2Námitky proti změně územního plánu smetlo zastupitelstvo dvěma třetinami hlasů, stejným poměrem nový územní plán schválilo a následně poměrem sedm ku dvěma i smlouvu s Armex Oil. „Bohužel skupina představující většinu zastupitelstva učinila tak, jak avizovala. Přestože tvrdí, jak jsou vstřícní k veřejnosti, vůbec nevzali v potaz názor lidí, kteří by o celém záměru chtěli jednat, chtěli by se k němu v širší diskusi vyjádřit. V námitce jsme navrhovali různé cesty, které umožňovaly změny územního plánu odložit, znovu se k problematice vrátit a nalézt jiný kompromis než fakt, že uprostřed obce bude obnovena průmyslová výroba, která byla ještě v únoru 2014 považovaná za značně nevhodnou,“ zhodnotil verdikt zastupitelstva spolupředkladatel námitek proti změnám územního plánu Viktor Palánek.

Večerník se bude tématu věnovat ještě v některých z příštích čísel Večerníku.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...