Příjemnou noc, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

38 pivinJak Večerník informoval již v minulém vydání, tak se i stalo. Zastupitelstvo Olomouckého kraje odsouhlasilo návrh krajské rady, na jehož základě bude poskytnuta dotace ve výši tří a půl milionu korun na vybudování obslužné komunikace mezi Pivínem a Skalkou. Půjde o vůbec historicky první spojnici těchto obcí. Již jsme také předznamenali, že už v současnosti panuje v Pivíně čilý ruch na rekonstrukci páteřní komunikace...

„Jsem velmi rád, že Zastupitelstvo Olomouckého kraje schválilo poskytnutí finančního příspěvku obci Pivín na vybudování obslužné komunikace ve výši tři a půl milionu korun. Nová silnice zcela jistě zlepší jak historicky danou vzájemnou vazbu mezi Pivínem a Skalkou, tak především zkvalitní dostupnost pro místní obyvatele,“ konstatoval v pátek odpoledne pro Večerník Alois Mačák, první náměstek hejtmana a prostějovský radní. Právě on měl na schválené dotaci lví podíl.

Vzhledem ke skutečnosti, že jde o vybudování zcela nové silnice, dosahují celkové náklady investiční akce přes sedm milionů korun. Kraj tedy ze svého rozpočtu uhradí polovinu, stejným padesátiprocentním poměrem, se na financování budou podílet i Pivín a Skalka, každá obec po hranici svého katastrálního území. Nová obslužná komunikace bude mít necelé dva kilometry. 

Už předkové pivínských občanů se snažili vybudovat cestu mezi těmito obcemi, která by aspoň trošku vyhovovala jejich představám. Zatím se tak nepodařilo, až teď, kdy je možné využití finančních prostředků uvolněných z Olomouckého kraje, se tato akce uskuteční. „Již proběhlo výběrové řízení na dodavatele stavby za účasti zástupců obcí Skalky a Pivín. Během září by měla být zahájena výstavba a s jejím ukončením se počítá v listopadu letošního roku,“ informoval Večerník Jan Vrána, starosta Pivína. 

Někteří lidé ale zástupcům obce vytýkají, že se tato cesta vůbec realizuje. Odpověď na jejich výtky je podle starosty Pivína jednoznačná, i když se skládá z několika částí. „Prvním impulzem je dlouholeté přání už našich předků, obec Skalka spadá pod Farnost v Pivíně a ta v naší obci měla rovněž poštu. Naopak zase Pivínští rádi navštěvují sirnato-alkalické lázně ve Skalce. Moderní podmínky ve všech regionech umožňují dostat se z obce do obce po cyklostezkách nebo obslužných komunikacích, které nejsou tak frekventovány, ale z Pivína taková komunikace dosud nevede a v tomto směru byl uzavřen, a lze snad i říct, odstřižen od okolního světa. A proto se počítá s tím, že nová spojka bude sloužit cyklistům, lázeňským hostům a také i pro jiné účely,“ vysvětlil Jan Vrána s tím, že on sám si je dobře vědom, že za vybudování této komunikace jej nemají někteří spoluobčané rádi, ale jednou větou říká, že komunikace bude sloužit všem a snad to naši potomci více ocení. „Na tuto investiční akci právě minulý týden schválila Rada Olomouckého kraje příspěvek ve výši padesáti procent celkových nákladů, což je výrazná pomoc a jen díky představitelům kraje bude možno celou tuto akci realizovat. Věříme, že se vše podaří a ti, kteří se dnes dívají na tuto akci skrz prsty, uznají oprávněnost této investice,“ dodává pivínský starosta, který však má v této záležitosti i spoustu zastánců.

Stavební ruch je také uvnitř Pivína

Před několika lety se podařilo získat dotace na přeměnu posledního fotbalového hřiště se škvárovým povrchem v regionu, což bylo po desetiletí neřešitelným problémem. A letos mohou Pivínští opět slavit, protože se podařilo zahájit rekonstrukci komunikace, která byla jednou z posledních v kraji tvořená žulovou dlažbou. „Jedná se o největších investiční akci tohoto volebního období v Pivíně, o kterou jsem dlouhá léta usiloval. Předcházela tomu několikaletá příprava, počínaje monitoringem kanalizace, zpracováním projektu až po to nejdůležitější, a tím je získání finančních prostředků. I když není komunikace majetkem obce, ale kraje, bylo mnohaletým úkolem přesvědčit zastupitele kraje, aby průtah Pivínem, který je v mnoha ohledech pro kraj nevýznamný, neboť neleží na žádné z hlavních tras, aby tomuto problému věnovali pozornost. Vše se nakonec podařilo a v pondělí sedmého července tohoto roku byly zahájeny práce na rekonstrukci silnice přes obec v celé její délce i s výstavbou nové kanalizace, která v části prochází pod vozovkou,“ popsal Večerníku Jan Vrána, starosta Pivína.  

Veškeré stavební práce jsou v celkové hodnotě 28 510 000 korun bez DPH a financuje je Krajský úřad Olomouckého kraje. Samotný Pivín se na celé investici podílí více než sedmi miliony korun. Rekonstrukce by měla být ukončena za 153 kalendářních dnů od jejího zahájení. 

Situace, která nastala uzavřením a rozkopáním silnice napříč Pivínem, není vůbec jednoduchá. S tím, ale starosta počítal a už v zimě na veřejných schůzích zastupitelstva obce informoval a upozorňoval občany na problémy, které vzniknou. „Před zahájením prací dostali občané dopis, ve kterém jsem je žádal o pochopení, toleranci a shovívavost. Začátek akce se sice posunul z důvodu zákonných lhůt v rámci výběrového řízení. Většina občanů tuto situaci pochopila, ale našli se i takoví, kteří psali na obecní úřad a vzniklou situaci kritizovali. Takoví však nebudou spokojeni nikdy, i když budou jezdit po nové vozovce,“ posteskl si Vrána. 

 

Stavební práce jsou doposud prováděny podle harmonogramu. Starosta profesí stavař má o dané problematice přehled a proto důrazně upozorňuje na případné nedostatky a chyby při provádění, a ty řeší s investorem, stavebním dozorem a stavbyvedoucím. Podle sdělení místních obyvatel se Večerník mohl přesvědčit, že prováděcí firma to nemá jednoduché a všichni v obci věří, že rekonstrukce proběhne v daném termínu a před koncem roku bude možné užívat celou komunikaci bez omezení. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...