Dobrý večer, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

36 benzinkaTak tady padla kosa na kámen! Inspektoři „ČOI-ky“ objevili pochybení při prodeji benzínu, k němuž docházelo na čerpací stanici pohonných hmot v Husově ulici v Konici. Benzín „BA 91 Special“, který tu zákazníkům nabízeli, mohl poškodit motor auta. Společnost Pento Oil, která stanici provozuje, za to podle zprávy České obchodní inspekce dostala pokutu dvou set tisíc korun. Jedná se o vůbec první podobný případ na Prostějovsku po čtyřech letech, tedy od doby co ČOI pravidelně zveřejňuje výsledky svých kontrol.

Letos v březnu navštívili „benzínku“ v Konici inspektoři ČOI. Výsledek rozboru je nepotěšil. „Kontrolovaný vzorek „BA 91 Special nevyhověl v kritériu konec destilace. Ten byl vyšší než tři sta stupňů Celsia, přičemž  maximálně povolená hodnota činí o šestaosmdesát nižší,“ uvedl Boris Stabryn, ředitel Moravskoslezského a Olomouckého inspektorátu ČOI. 

Co mohl nekvalitní benzin způsobit?

Zcela jistě vás ponejvíc zajímá, co znamená vysoký konec destilace pro chod motoru? „Vysoký konec destilace svědčí o přítomnosti těžkých benzinových složek, které se ve válcích špatně odpařují. To platí zvláště pro studený motor. Většinou nakonec skončí v klikové skříni, kde naředí motorový olej,“ vysvětlil Večerníku Gustav Šebor z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Za nejčastější příčinu vysokého konce destilace se považuje kontaminace benzinu motorovou naftou, což se samozřejmě projeví na startu i chodu motoru. Jakým způsobem? „Neodpařené palivo znečišťuje povrch spalovacího motoru. Dlouhodobě může vést také k nižší mazivosti motorového oleje kvůli jeho naředění benzinem,“ dodal Šebor.

Hrozila pokuta až pět milionů

Česká obchodní inspekce jako k polehčující okolnosti přihlédla k tomu, že nebylo prokázáno úmyslné porušení zákona. „Naopak přitěžující okolností byla skutečnost, že maximální povolená hodnota konce destilace byla překročena o více než třetinu,“ přidal Boris Stabryn. Provozovateli  čerpací stanice pohonných hmot hrozila pokuta až pět milionů korun. „Vzhledem k tomu, že se s velkou pravděpodobností jednalo o provozní odchylku vzniklou při skladování a distribuci paliv, byla uložena nižší pokuta,“ objasnil Stabryn s tím, že nakonec správní orgán stanovil finanční ve výši dvou set tisíc korun. Jeho rozhodnutí už koncem července nabylo právní moci. 

Co na to zákazníci?

Nedávno se Večerník vypravil přímo do Konice, abychom vyzpovídali zákazníky čerpací stanice. Zaznamenali po odebrání paliva nějaké trable se svým motorem? „Benzín jsem tu sice delší čas nebral, ale co říkáte mě celkem překvapuje. Zatím jsem tedy žádné potíže nepozoroval. Jinak bych sem přece nejezdil,! reagoval na náš dotaz jeden z nich. Další pak podotknul, že tu čerpá výhradně naftu, takže kvalitu benzínu neumí posoudit. Za provozovny společnosti Pento oil dle obchodního rejstříku nese odpovědnost Milan Jakeš, na něj se nám však kontakt získat nepodařilo.

První případ po čtyřech letech

Mezi posledními „hříšníky“ z Prostějovska figurovaly pumpy v Brodku u Prostějova a v Protivanově. Ty neobstály při kontrole ČOI už v roce 2009. O pár měsíců později se objevily na seznamu, který zveřejnila společnost Acta non verba. Od roku 2010 začala Česká obchodní inspekce zveřejňovat rozhodnutí o udělených pokutách na svých webových stránkách. Až dosud se zde žádná čerpací stanice z regionu neobjevila.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...