Dobré odpoledne, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

36 slapka 001FOTOGALERIE: Pro všechny vyznavače rekreační cyklistiky je to svátek, který v regionu nemá konkurenci. Tradiční Smržická šlapka se letos jela už pošestnácté a přilákala přes devět stovek cyklistů nejrozmanitějšího věku, což byla po loňském rekordu (1050 účastníků - pozn.red.) druhá historicky nejvyšší účast. Pořadatelé z místního Klubu českých turistů si mnuli ruce, v sobotu se náramně vydařilo počasí a akce tak neměla chybu. 

Zvýšený výskyt cyklistů na silnicích okolo Smržic dával uplynulou sobotu ráno jasně najevo, že se tady něco děje. A taky že ano, vždyť právě byl zahájen v pořadí už šestnáctý ročník Smržické šlapky. Tato oblíbená cyklistická akce nemá v regionu konkurenci, a když se navíc vydařilo počasí, bylo jasné, že účast bude znovu atakovat hranici jednoho tisíce lidí. 

„Dnes se na Smržickou šlapku sjelo celkem devětsetpatnáct účastníků, nejoblíbenější trasou se stala silniční třicítka, na kterou vyjelo stopětatřicet cyklistů. Druhý největší počet jezdců, zejména s malými dětmi, se zúčastnil nejkratší trasy na deset kilometrů po cyklostezkách kolem Hloučely, kterou jelo stotřicet cyklistů. Velký zájem byl také o trasy pro horská kola. Trať dlouhou osmadvacet kilometrů se rozhodlo zvládnout stočtrnáct cyklistů, na ´čtyřicítku´ o dva více a devětapadesát kilometrů jelo stojedenáct cyklistů. Na svých trasách museli všichni projet rozbahněnými cestami mezi Krakovcem a Bu-dětskem a velice si to pochvalovali,“ rozebral pro Večerník letošní účast i ohlasy Zdeněk Balcařík, předseda pořádajícího Klubu českých turistů. 

Nejstarším účastníkem letošní Smržické šlapky, ostatně jako v předešlých několika ročnících, byl vyhlášen Karel Ošťádal z domova důchodců v Kostelci na Hané, který ve svých osmaosmdesáti letech zvládl trasu dlouhou třicet kilometrů. „Kolo je mým nejlepším přítelem a tato akce je pro mě velmi prestižní. Chyběl jsem na ní jenom jednou, asi před třemi nebo čtyřmi roky, kdy strašně pršelo. Jestli mi bude sloužit zdraví, budou mě tady ve Smržicích vídat ještě hodně let,“ svěřil se Večerníku nejstarší matador akce. 

Naopak nejmladším absolventem se stal Jakub Pelíšek ze Smržic, kterého rodiče vyvezli na desetikilometrovou silniční trasu. „Zpestřením Smržické šlapky je vždy vyhlášení nejrychlejšího jezdce na trase ze Smržic na Praděd a zpátky. Tentokrát zůstal vítězný pohár doma ve Smržicích a do cíle dojeli v nejlepším čase David a Jakub Kaštylovi. Zvládli to ve skvělém čase šesti hodin a patnácti minut. Bratři dojeli současně, ale po vzájemné dohodě určili jako rychlejšího Davida, který také obdržel vítězný pohár,“ dodal s úsměvem Zdeněk Balcařík. 

 

Většina účastníků však nepřijela podávat podobné extrémní výkony, ale užít si závěru léta a pohodově se projet naší krásnou hanáckou krajinou. Skvělé počasí jim v tom vyšlo maximálně vstříc.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...