Dobré odpoledne, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

34 klenoviceHody v Klenovicích se letos sešly v jednom dni se svátkem patrona zdejší farnosti svatého Bartoloměje. Uplynulý víkend tak bylo pořádně živo včetně hodové mše svaté v kostele zasvěceném právě tomuto světci.

Už v sobotu mohli domácí i přespolní návštěvníci ochutnat malý hodový předkrm. Od dvou hodin se na místním fotbalovém stadionu, kde se jako „předskokani“ (dá-li se to v kontextu s úctu budícími plejery na hřišti vůbec říci - pozn.red.) představili veteráni místního klenovického Sokola a Mostkovic. O výsledek zde vůbec nešlo, pánové měli evidentní radost ze hry, což se promítlo i do oku lahodících kombinací a překvapivých ukázek ještě ne zcela zapomenutého fotbalového kumštu.

Ten v podvečer předvedli borci týmu mužů v mistrovském utkání krajského přeboru proti Hněvotínu. A jakoby slavnostní atmosféra dolehla i na ně, vypracovali si tři gólové střely a letos poprvé si do tabulky připsali tříbodový zisk.

Kdo dává přednost jinému než fotbalovému kumštu, si přišel na své v kulturní místnosti obecního úřadu. „Jelikož se obecní úřad nachází v historické budově školy, v místnosti v přízemí, kde se nyní nacházíme, byl původně byt učitele,“ vysvětluje starosta obce Stanislav Cetkovský. „Nyní bychom chtěli její uplatnění coby zasedací a kulturní místnosti rozšířit i o výstavní síň. Současná výstava kreseb i grafik Maxe Švabinského je premiérová a v budoucnu na ni budeme určitě navazovat expozicemi dalších výtvarných děl,“ upozornil na start nové tradice.

A proč právě dílo Maxe Švabinského? „To je jednoduché, malířův otec totiž pocházel z Klenovic,“ vysvětluje Karel Novotný, spoluautor této výstavy. „Podařilo se nám shromáždit docela unikátní soubor kreseb, který už patrně nikdy nebude v této podobě prezentován,“ podtrhl Novotný. „A proto patří Karlovi Novotnému a Josefu Doliškovi z Kostelce na Hané velký dík za uspořádání této výstavy,“ doplnil starosta obce.

Sobotní večer a nedělní podvečer se nesly zcela v duchu hodové zábavy. Zatímco první víkendový den hrála skupina Předina, v neděli se představila skupina Pop Stars Boney M revival a ABBA revival. Takže spolu s kolotoči a stánky panovala v Klenovicích na Hané ta pravá hodová atmosféra...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...