Dobrý večer, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Kdyby si pivínská chasa měla zvolit svůj vlastní státní svátek, určitě by tato volba padla na sobotu 23. srpna. Tradiční Dožatá je ovšem pro obyvatele Pivína a okolí ještě něco víc než sváteční den. Je to oslava dávných tradic, které se během žní a hlavně těsně po nich přechovávají v této obci z generace na generaci. A jelikož se vzpomínky na doby dávno minulé zásluhou zdejšího divadelního spolku Větřák a principála Jiřího Vrby neustále oživují, sjíždějí se pokaždé v srpnu do Pivína stovky diváků i speciálních hostů. Není třeba dodávat, že pivo a slivovice teče po celý den i noc proudem...

Na pivínskou Dožatou se místní lidé těší vždy už dlouho dopředu. Tu letošní opět pořádaly společně divadelní společnost Větřák se zdejším obecním úřadem a záštitu převzal dokonce i sám ministr zemědělství České republiky Marián Jurečka. „Ani letošní Dožatá nemohla začít jinak, než bohoslužbou v našem kostele. Hned potom jsme si odběhli na pole vedle hřbitova pro poslední klasy, které tam zbyly, a stejně jako každoročně je vymlátíme v naší stoleté mlátičce. Jsem moc rád, že se mi podařilo domluvit pořádnou muziku a soubory lidových písní i tanců, které jednoznačně přinášejí do naší obce zpěv 

 dobrou náladu,“ pochvaloval si před Večerníkem Jiří Vrba, principál divadelní společnosti Větřák. Duše, bez které by se v Pivíně neobešla žádná společenská akce. Nejvíce si Jiří Vrba mnul ruce nad vystoupením dechové hudby Hanačka z Břestu, ale také ho potěšila přijatá pozvánka a účast hostů ze Slovácka - Vlastíka Ondry z Nivničky, který lidem zazpíval s dětským sborem Boršičané. 

„Dožatá už prostě neodmyslitelně patří k Pivínu. Jsem rád, že se tato tradice udržuje a že i mladí lidé vidí, jak kdysi před sto lety probíhaly žně a následné dožínky. I když u nás dožínky nesmíte říkat, u nás je to prostě Dožatá,“ poznamenal Jan Vrána, starosta Pivína. Jak dodal, on sám dávné časy pamatuje i z vyprávění svých rodičů. „A nejenom to. Doma jsme měli taky bezmála sto let starou mlátičku obilí. A dokonce stejné značky, která je nyní vystavena na návsi při Dožaté. Už celkem zavazela, tak jsem ji vytáhl ze stodoly na zahradu a chtěl ji zapálit. Pak jsem si ale uvědomil, co všechno moji předci s ní prožili a jak se kdysi v minulosti nadřeli. Uvědomil jsem si, že jediným škrtnutím sirky bych zrušil jejich snažení. Takže jsem mlátičku schoval zpátky do stodoly a bude schovaná navždy,“ svěřil se Večerníku starosta Jan Vrána se svou zkušeností. 

Sobotní Dožatou si lidé v Pivíně náramně užívali. Pivo a slivovice tekly proudem, tančilo se a zpívalo. Svou trochou do mlýna přispěl také první náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák. Ten právě místnímu starostovi Janu Vránovi věnoval drahocennou láhev řetízkujícího moku. „Dožatá v Pivíně je pro mě něco úžasného, skvělého a příjemného. Lidé se tady velmi dobře baví a navíc jak vidíte, se tu scházejí celé generace. V tomto patří Pivínu jasná jednička s hvězdičkou. A co se týká té slivovice, velmi rád jsem ji věnoval místnímu starostovi panu Vránovi, bez něhož by Pivín nebyl Pivínem. Jednalo se o desetiletou švestkovici, která opravdu ´píše´. Tak na zdraví,“ nechal se slyšet Alois Mačák a ihned si sám přiťukl.

 

Dožatá v Pivíně skončila pochopitelně až hodně po půlnoci. Nebylo divu, když tu majó sklizeno a je čas si vypit nějakó tu čtvrtku! 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...