Dobré odpoledne, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO + FOTOGALERIE: Tak to byl fofr! Celkem dvacet traktorů prolétlo po polích, loukách i bažinách v okolí Stínavy takovou rychlostí, že než se někteří z několika stovek diváků rozkoukali, už bylo po všem. Zlatým respektive ocelovým hřebem sobotní Traktoriády nepochybně byla přítomnost obřího tanku. Nejenže se obrněnec pro pobavení publika vyrovnal s nástrahami všech tří závodních disciplín, kromě toho také svezl každého, kdo o to stál a přispěl na naftu. PROSTĚJOVSKÝ Večerník na takové parádě pochopitelně nemohl chybět.

Závodníci v podomácku vyrobených i továrních traktorech se ve Stínavě postupně utkali ve třech disciplínách, kterými byla Cesta do lesa přes stínavské bahno, slalom a sprint na louce. Letošní ročník tradiční akce byl přitom výjimečný hned v několika ohledech. Tím zásadním byl třeba ten, že po uzavření výsledků se zjistilo, že nejvíce bodů získali hned dva borci. Mezi oběma tak musel rozhodnout závěrečný rozjezd, v němž nakonec zvítězil syn stínavského starosty.
„Zúčastnil jsem se zatím každého ročníku Traktoriády, nejlépe jsem byl zatím druhý a to hned dvakrát. Loni jsem třeba o prvenství přišel tím, že mně upadla šaltrpáka. Jsem moc rád, že to konečně vyšlo,“ těšil se David Bokůvka ze Stínavy na svém závodním domamontu. „Je složený téměř výhradně z toho, co jsme našli doma. Jede rychle, ale pořád se bojím, že se někdy vysype,“ popsal pro Večerník svůj stroj Bokůvka.
Těsně druhý po rozjezdu nakonec skončil teprve patnáctiletý Jiří Vašek z Labutic. „Na traktoru závodím od jedenácti let, několikrát jsem startoval v Ludmírově či v Suchdole. Stínavská trať je ale moje oblíbená, je nejen hodně o rychlosti, ale zároveň prověří i postřeh řidiče. Navíc tu vždy porazím svého strýce Jindru, který i teď skončil třetí. On mi to beztak zase vrátí v Suchdole, kde má vždy velkou diváckou podporu,“ nechal se slyšet mladý, nicméně už velmi zkušený jezdec.
Pro diváky bylo velmi atraktivní sledovat, když se po odjetí všech závodníků na trať vydal i tank. V něm se posléze mohli zájemci i svézt a to po terénní trati dlouhé půldruhého kilometru. Museli však přispět na naftu. Každá jízda přišla na 480 korun, o tuto částku se mohli podělit maximálně čtyři lidé. „Tank jsem koupil před dvěma lety. Váží čtyřicet dva tun a při jízdě v terénu žere asi pět set litrů nafty na sto kilometrů,“ vysvětlil Večerníku jeho majitel Jaroslav Ondruška z Brodku u Prostějova, který kolos řídil společně se svým synem Reném.
Navzdory poměrně vysoké ceně vstupenky, byl o jízdu v obrněnci obrovský zájem. „Bylo to úžasné. Nejdříve jsem jel nahoře na tanku, rozhlížel se po okolí a pak si vlezl i dovnitř. Hrozně to tam drncalo a ven bylo vidět jen takovou malou škvírkou. Hned bych jel zase,“ netajil své nadšení devítiletý Jiří Krpec z Prostějova, jehož rodiče dorazili na Traktoriádu vůbec poprvé. Už nyní je přitom pravděpodobné, že během následujících měsíců budou od svého potomka čas od času slýchat dotaz, kdy se do Stínavy na tank vypraví zase. „Za rok vše proběhne znovu,“ přislíbil za tým organizátorů starosta Stínavy Pavel Bokůvka.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...