Dobrý večer, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

32 petanque1Uplynulou neděli odpoledne se na plumlovské pláži U Vrbiček konal další turnaj v petanque dvojic. Po dlouhých pěti letech se jeho účastníci po konci klání mohli vykoupat v napuštěné přehradě. Ani letos nechyběli elitní hráči z Krumsína, který je jedním z hlavních center československého petanque.


Koulení „U Vrbiček“ má dlouhou tradici. Majitel pláže Radek Kocourek totiž pochází právě z Krumsína. Coby rodáka z obce, kde žije asi největší procento hráčů této hry na počet obyvatel ve střední Evropě, ho petanque prostě nemohl minout. A tak k sobě pravidelně druhou srpnovou neděli zve nadšence této původně francouzské hry.
32 petanque2V neděli se na šesti hřištích u plumlovské přehrady utkalo celkem osmadvacet hráčů. „Je to pro nás ideální počet. Dříve se některých turnajů účastnilo i hodně přes sto hráčů. Často mezi nimi byli i sváteční hráči, v současnosti se utkávají hlavně kamarádi, kteří si bez petanque neumí život představit,” zmínil se pořadatel akce Karel Janeček.
Mnozí z přítomných v sobotu absolvovali Mistrovství ČR v turnaji smíšených dvojic, které se konalo ve Vojnově Měštci na Vysočině. „Hraje tu i vítěz celého turnaje Petr Juráň z Brna. Naše dvojice z Krumsína tentokrát v konkurenci dvaasedmdesáti týmů skončily na osmnáctém a dvaatřicátém místě,” prozradil Večerníku Karel Janeček, který, jak sám říká, se více věnuje organizaci turnajů než samotnému hraní. Jako player pak vystupuje pod přezdívkou amatér Karel a dosahuje velmi kvalitních výsledků.
Petanque je hra skutečně pro každého. Nelze se ovšem divit, že po letech vzájemných soubojů je kvalita tvrdého jádra krumsínských hráčů hodně vysoká. Všichni nováčci, kteří mají ambici na některém z podobných turnajů uspět, to mají hodně těžké. „Jen málokdo má dost trpělivosti na to, aby dokázal naskočit do rozjetého vlaku. Existují však i výjimky. Nedávno s námi začal pravidelně hrávat devítiletý Robin Konšel z Prostějoviček, který nastupuje společně se svojí maminkou. Do hry má obrovský zápal, pravidelně trénuje, a pokud u petanque vydrží, určitě z něj něco bude,” pokýval hlavou Janeček směrem k nejmladšímu účastníkovi turnaje.
Naopak letos po dlouhé době U Vrbiček chyběl někdejší český reprezentant a hráč číslo jedna českého žebříčku, dvaadvacetiletý František Kaplánek z Krumsína. „Franta si našel děvčicu a na petanque už nemá zdaleka tolik času a myšlenek jako dřív. Přitom ještě loni suverénně vyhrál celou sérii našich turnajů Čepek open. Co má holku, tak ovšem hraje jen velmi zřídka. To se prostě stává. Podobný osud potkal třeba i dalšího našeho velmi talentovaného hráče Kubu Kučeru. Zajímavé přitom je, že oba chodí s děvčaty, které jsou sestry. Samozřejmě, že jim to všem přeju, zároveň věřím, že přijde čas, kdy se oba kluci k petanque ještě rádi vrátí,” poznamenal s úsměvem dlouholetý propagátor pohodové hry.
32 petanque3Další turnaj v petanque se bude konat v krumsínské aréně na hodovou v neděli 28. srpna. Tato akce se na rozdíl od Koulení na pláži U Vrbiček už bude počítat do seriálu Čepek. Ten v Krumsíně vyvrcholí v neděli 9. listopadu Martinským pohárem.







32 petanque4

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...