Dobrý podvečer, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

32 vitciceRestauraci se zvěřinovými specialitami, chatu na samotě u lesa či třeba vlastivědný kabinet si bude moci zařídit pacholek, který se poslední červencové úterý vloupal do myslivecké chaty ve Vitčicích. Přestože škoda, kterou svým řáděním způsobil, nedosahuje dle policie ani „magické“ hranice pěti tisíc korun, místním obětavým myslivcům nadělal neznámý zloděj pořádné vrásky na čele.

Řada srnčích trofejí, vycpaná kačena, vrána či bažant. Právě takové „poklady“ si odnesl lupič, který vypáčil okenice u chaty stojící na okraji Vitčic. To, co je pro většinu lidí fakticky bezcenné, mělo pro myslivce pochopitelně značnou, především citovou hodnotu. Navíc vycpané exempláře využívali pro vzdělávání dětí, které tímto způsobem seznamovali se zvěří žijící v našich lesích. „Snažíme se to zde dlouhodobě zvelebovat, aby vše sloužilo co nejvíce lidem, a pak narazíme na takové, kteří si neváží absolutně ničeho...,“ shrnul své pocity František Flaišinger z Mysliveckého sdružení Podlesí Vitčice.
Chata byla v minulosti vykradena už několikrát. Nedávno ale prošla rozsáhlou rekonstrukcí a myslivci doufali, že se nic podobného už nebude opakovat. Bohužel se mýlili. „Chatu se nám podařilo dát do stavu, kdy se v ní mohou pořádat větší společenské akce určené nejen členům svazu. Konala se tu například svatba, v polovině měsíce zde proběhla i oblíbená Pytlácká noc. Pro podobné příležitosti jsme třeba nakoupili padesát sad nerezových příborů. Nejenže vandal chatu poničil, ukradl z ní skoro všechno. I ty příbory...,“ chmuřil se Flaišinger, podle něhož musel jít lupič takzvaně „najisto“. „Myslím, že tu hnusnou zlodějnu udělal někdo z okolí, kdo to tady dobře zná. Zřejmě také dobře věděl, co v chatě najde. Jen mi není jasné, co bude s nakradenými věcmi dělat. Možná se je pokusí prodat do nějaké restaurace,“ zauvažoval.
Případ už vyšetřuje policie, která způsobenou škodu vyčíslila na necelých pět tisíc korun. „Nevěřím tomu, že by pachatele dopadli,“ posteskl si v této souvislosti František Flaišinger. Dle vedení prostějovských myslivců je vykradení myslivecké chaty ve Vitčicích zcela ojedinělou záležitostí. „V poslední době jsem neslyšel o žádném podobném případu,“ reagoval na náš dotaz jednatel svazu Jiří Procházka.
Naopak z policejních statistik vyplývá, že počet vloupání do rekreačních objektů, mezi něž mimo jiné patří i myslivecké chaty, letos prudce stoupl. „Za šest měsíců letošního roku bylo na Prostějovsku šetřeno jedenadvacet takových případů, kdy pachatelé způsobili škodu za třistaosmdesátpět tisíc korun. V loňském roce jsme přitom šetřili pouze devět takových vloupání,“ informovala Večerník Marta Vlachová, tisková mluvčí Policie ČR Olomouckého kraje.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...