Dobré odpoledne, dnes je neděle 12.5.2024
svátek slaví Pankrác,
zítra Servác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 vysoviceKdo si počká, ten se dočká! Průtah Výšovicemi byl několik posledních let v katastrofálním stavu. Jeho oprava se několikrát odložila a silnice našla své trvalé místo na webovém serveru s výmluvným názvem www.vymoly.cz. Právě dnes, tedy v pondělí 28. července, se tu dělníci pustili do frézování silnice. Tím začala dlouho očekávaná oprava. Uzavírka frekventovaného úseku je naplánovaná až do 30. listopadu, v rekonstrukci se bude pokračovat i příští rok.

Kdo v následujícím téměř půl roce zamíří z Prostějova do Němčic nad Hanou, musí počítat s výrazným zdržením. K uzavírce silnice před Němčicemi, kterou si vyžádala oprava železničního mostu, se od tohoto pondělí přidala úplná uzavírka silnice ve Výšovicích. „Objízdná trasa povede přes Žešov, Vranovice-Kelčice, Dobrochov, Kobeřice-Hradčany, Dobromilice, Doloplazy a Víceměřice. Její délka je 22 kilometrů, tedy dvojnásobná než délka původní trasy. Uzavírka je naplánovaná do 30. listopadu letošního roku,“ sdělil nám Miroslav Nakládal, vedoucí odboru dopravy na prostějovském magistrátu. Už nyní se odhaduje, že celková rekonstrukce se během letošního roku nestihne. Její druhá etapa by měla odstartovat příští rok na jaře.
Ve Výšovicích se po skončení všech komplikací spojených se stavebním ruchem mohou těšit nejen na nový koberec pro řidiče. „Součástí projektu je také vybudování dvou nových středových ostrůvků při vjezdu do obce a u autobusových zastávek. Dále dojde k opravě dešťové kanalizace, přeložce plynu a úpravám osvětlení. Vzniknou též nové chodníky a nezapomene se ani na výsadbu zeleně,“ vyjmenoval Vladislav Krejčiřík z odboru investic Olomouckého kraje. Právě hejtmanství na rekonstrukci průtahu vyčlenilo 49 milionů korun, dalšími 8,5 miliony přispěje obec Výšovice.
Silnice ve Výšovicích rozhodně není jedinou, která se aktuálně v regionu opravuje. Seznam aktuálních uzavírek se v průběhu uplynulého týdne rozšířil i o Vranovice-Kelčice, kde od 24. července probíhá úprava návsi.

Seznam aktuálních uzavírek na silnicích Prostějovska
* Protivanov, od začátku obce směr Boskovice po křižovatku s III/37357 (křižovatka průjezdná), od 23. 6. 2014 do 3. 8. 2014 - oprava průtahu
* Vranovice - Kelčice, část Vranovice v místě její křižovatky od 24. 7. 2014 do 24. 8. 2014 - úprava návsi
* Brodek u Konice, od č.p. 257 po č.p. 18 od 30. 6. 2014 do 27. 9. 2014 - stavební úpravy silnice
* Pivín, od domu č.p. 132 po konec obce směr Dobromilice - Vřesovice (k sil. II/433) od 3. 7. 2014 do 30. 9. 2014 - oprava silnice (I. etapa)
* mezi obcemi Výšovice - Němčice nad Hanou, od 22. 7. 2014 do 31. 10. 2014 - rekonstrukce železničního mostu
* Přemyslovice, v úseku od centra cca 800 metrů od křižovatky se sil. II/366 po konec obce směr Pěnčín od 23. 6. 2014 do 4. 12. 2014 - oprava silnice
* v okolí mostu mezi obcemi Němčice n/H a Mořice, od 22. 6. 2014 do 12. 12. 2014 - výstavba přeložky silnice

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...