Dobrý večer, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Zcela ojedinělý zážitek přinesl letošní Josefkol. Sedmý ročník mezinárodního srazu mistrů řemesla kolařského a kočárnického, mistrů opratí i milovníků koňských spřežení po oba parné dny uplynulého víkendu ovládl zámecký park v Čechách pod Kosířem. Došlo i na zapřažení kočáru, který koně netáhli už více jak dvě století.

Bylo to o víkendu hodně těžké rozhodování. Na koupaliště, nebo na Josefkol? Kdo navzdory tropickému počasí zvolil druhou možnost, ten se sice možná maličko připekl, na druhou stranu viděl něco, co se hned tak nevidí. Václav Obr se svým týmem předvedl velkolepou historickou show. Majitel muzea kočárů přitom opět dokázal, že je nejen mistrem svého řemesla, ale i to, že pro svůj cíl dokáže nadchnout řadu lidí hodně rozlišných profesí i charakterů.
Slavnostnímu zahájení vévodil zejména soprán půvabné Karolíny Žmolíkové. „Její vystoupení mě dojalo,“ přiznal se osmačtyřicetiletý Petr, který na první pohled nepatřil právě mezi fandy vážné hudby. Stejný divák se naopak nezdržel poznámek při představování partnerů Josefkolu. Mezi ty hlavní tradičně patří Olomoucký kraj, bez jehož podpory by se akce v tak velkolepém stylu nepochybně konat nemohla. „Když hejtman poklekl před knězem, přišlo mi to docela pokrytecké. V politice si určitě přijde na pěkné peníze, a když si tu hrál na kajícníka, tak mě poléval studený pot,“ prohlásil Petr.
Po slavnostním zahájení následovala přehlídka takzvané zapřažené krásy. Šlo o defilé celé řady kočárů za doprovodu hudby. Některé z nich se za pár týdnů vydají do hlavního města. Od 20. srpna se představí na Pražském hradě, a to na velké výstavě, která v sídle českých králů bude k vidění až do října.
Hlavním hřebem obou dnů pak bylo zapřažení zlatého kočáru, který koně naposledy táhli před více jak dvěma sty lety. Vše bylo uvedeno scénkou o tom, kterak do zámeckého parku v Čechách pod Kosířem zavítal francouzský kardinál Mazarin. Ten si u místních řemeslníků objednal obrovský zlatý kočár. Při práci na něm se představili mistři všech devatenácti cechů podílejících se na výrobě historických kočárů. „Právě oni nám svojí prací zvěstují dávné poselství našich předků, “ připomněl Václav Obr.
Kromě výše uvedených historických scén se malí i velcí návštěvníci mohli zapojit do řady soutěží či se projet po parku v historickém kočáru. „Jsem tu už počtvrté. Letos mi tu docela chyběl samostatný koncert nějakého zajímavého muzikanta, jakým byl v minulosti třeba Robert Křesťan nebo Pavel Žalman Lohonka. Akci to vždy hodně oživilo. Na druhou stranu historická scéna s opravou kočáru je rok od roku propracovanější. I když mi někdy přijde poněkud zdlouhavá, je to pořád zážitek. Vždyť něco podobného nedělá nikdo jiný nejen u nás, ale asi ani nikde jinde ve světě. Myslím, že kvůli tomu stojí za to přijet příští rok zas,“ zhodnotil letošní Josefkol Martin Zajíc z Prostějova.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...