Dobrý večer, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

29 hasicarnaJe to, jako byste v Prostějově začali přes Hloučelu stavět kopii slavného sanfranciského mostu Golden Gate Bridge, dodělali ji pouze do poloviny a ještě by hrozilo, že se torzo kvůli špatné statice zbortí. Asi takové myšlenky vás napadnou při pohledu na rozestavěnou obecní bytovku a moderní hasičskou zbrojnici v Pavlovicích u Kojetína. Přestože ani jedna z těchto staveb neslouží a zřejmě ani nikdy nebude sloužit svému účelu, malá obec s 282 obyvateli se kvůli nim zadlužila na řadu let dopředu.


Závazky z minula tíží Pavlovice u Kojetína. Vesnička, která ještě v roce 2006 hospodařila zcela bez dluhů, nyní každý měsíc splácí měsíčně 71 tisíc korun. Roční rozpočet obce s 282 obyvateli byl 2,5 milionu korun. Vysoké úvěry si obec musela vzít kvůli projektům bývalé starostky Marcely Soviarové. Přestože ve funkci působila pouze čtyři roky a to do roku 2010, dokázala zatít pomyslnou sekeru opravdu nebývale hluboko. Obec si vzala pětimilionový úvěr, až do roku 2032 bude splácet celkem 6,8 milionu korun. Další dva miliony dlužila stavebním firmám, které v obci postavily hasičskou zbrojnici a rozestavěly obecní bytovku. Tato dlužná částka bude doplacena do konce letošního roku. Oba megalomanské projekty v malé vesničce působí, jako by vznikly zcela mimo čas a prostor.

Obzvláště je to patrné na hasičské zbrojnici, která přišla na celkem 4,6 milionu korun. Obec na ni získala půlmilionovou dotaci, zbytek musela doplatit ze svého. „Nová hasičská zbrojnice vznikla na místě polorozpadlé budovy u požární nádrže. Přitom hasiči u nás nikdy fakticky nebyli. Sbor v obci začal působit až po ukončení stavby zbrojnice. Po roce existence se rozpadl. Neměl u nás tradici a místní jej nepřijali. Svoji roli v tom určitě sehrála i předražená zbrojnice, kvůli které se obec zbytečně zadlužila,” zavzpomínal současný starosta Pavlovic u Kojetína Milan Lešikar, který se musel s dluhy po bývalé starostce „poprat”.
Díky stavbě hasičárny dostala řada lidí zaplaceno za práci na něčem, co od počátku nedávalo smysl. Navíc projekt provázela řada přehmatů.
„V objektu, do kterého vedou velká plechová vrata, je instalováno elektrické topení. Dokážete si představit ty náklady na vytápění! Hlavním problémem však je, že budova má problémy se statikou. Stojí totiž na spodní vodě. Když dělníci kopali základy, zalévaly se vodou. Kvůli nestabilnímu podloží nyní budova „ujíždí”, popsal Milan Lešikar. Nejzásadnější však je, že po rozpadu hasičského sboru nemá obec pro „luxusní” hasičárnu žádné pořádné využití.
„V současnosti tyto prostory slouží jako sklad nářadí pro lidi na veřejně prospěšných pracích a sběrný dvůr pro elektroodpad. Přitom prostory jsou to pěkné, pokud by někdo měl zájem si je pronajmout jako dílnu či sklady, rádi mu vyjdeme vstříc,” zmínil se Milan Lešikar.

Kromě hasičské zbrojnice se v éře bývalé starostky Marcely Soviarové Pavlovice pustily do dalšího utopického projektu. Za 12 milionů korun měla být bývalá radnice přestavěna na dům se čtyřmi většími a dvěma menšími obecními byty. Na tento projekt obec získala třímilionovou dotaci, jelikož však kvůli dluhům nebyla schopna zaručit další financování, žádné peníze nakonec nedostala.
„Uznávám, že bychom dům s byty pro mladé potřebovali. Ovšem nemůžeme si dovolit do něj dát devět milionů korun. Než jsme projekt zastavili, utopily se v něm tři milióny korun. Nechápu za co, v tuto chvíli tu stojí pouze hrubá stavba s novými okny. Přitom tu třeba absolutně není řešen problém kam s odpady a další základní věci. Rozestavěný dům, který už obec přišel asi na tři miliony korun, jsme se za třetinu pokusili prodat. Žádný seriózní zájemce se však neobjevil,” posteskl si Milan Lešikar.
Reakci bývalé starostky Marcely Soviarové se nám nepodařilo získat. Pouze na webových stránkách pavlovické opozice je poznámka pocházející z roku 2012. Z ní vyplývá, že hasiči v Pavlovicích podle Soviarové stále působí a měli se údajně zapojit do jejího fyzického napadení.
Faktem zůstává, že příklad Pavlovic u Kojetína by před blížícími se komunálními volbami mohl sloužit jako ukázka toho, že přehnaná aktivita na nepravém místě by u některých starostů měla být trestná.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...