Dobrý večer, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

28 neckyada_038Hasičská zdrž vybudovaná před lety v Brodku u Konice se už podruhé stala středem pozornosti stovek diváků dychtících po atraktivních soubojích, recesi, a jak tady všichni říkají, po mokré srandě. V pořadí už druhý ročník Brodecké NECKYÁDY přilákal ke zdejší vodní ploše během sobotního nádherného odpoledne přes sedm set návštěvníků. A akce to byla jako řemen!

Raubíři, Motorkáři a Hasiči. Právě tato tři čtyřčlenná družstva bojovala v sobotu odpoledne v krásném brodeckém zákoutí „U rybníčku“ v naplánovaném víceboji o čest a o co nejsušší oděv. Pokud tedy soutěžící měli vůbec nějaký na sobě… O co všechno šlo?

Organizátoři naplánovali šest soutěží. Hned na začátku došlo k přehlídce podivně vyhlížejících plavidel a diváci měli za úkol hlasovat o to nejoriginálnější. Podle ohlasu přihlížejících fandů se dalo soudit, že největší popularitu získala stará Škoda 100, jež se po hladině pohybovala velmi ladně díky tomu, že místo pneumatik měla prázdné sudy! A pak se přešlo na kaskadérské soutěže. Jízdu na kole po prknech až do půlky nádrže zvládnul jako jediný bez pádu do vody domácí mladý dobrovolný hasič. „Ani nevím, jak jsem to dokázal. Nejdůležitější je udržet rovnováhu a hlavně se nebát. Kolo se musí pořádně rozjet, pomalá jízda nemá cenu,“ dával Večerníku recept na úspěch patnáctiletý Daniel Zbořil. Následovaly disciplíny, které divákům mnohdy braly dech. Po stejných prknech museli soutěžící převézt jednoho ze svých parťáků na trakaři, pak přišly na řadu gladiátorské souboje jednotlivců v neckách ve vodě nebo boj na „život a na smrt“, kdy se na prkně uprostřed rybníka soupeři snažili jeden druhého shodit do vody pomocí tyče opatřené na obou koncích polystyrénovou kostkou. Ve vodě se při této disciplíně vymáchali úplně všichni… Odpolední klání pak vyvrcholilo chůzí po tyči napříč vodní nádrží a hodně švandy si diváci i soutěžící užili při hledání pokladu v hlubinách rybníka.  

Štěstím přímo zářila hlavní postava brodecké Neckyády, starosta místních dobrovolných hasičů Josef Havelka. „Vloni byla zima a na první ročník se přišlo podívat jen několik desítek diváků. Tehdy to pro nás bylo těžké, nevěděli jsme, do čeho jdeme. Chtěli jsme jen nějakým smysluplným způsobem využít tuto vodní hasičskou zdrž vybudovanou jako prevenci proti záplavám. Starosta obce pan Novák dostal tento nápad, který jsme my, dobrovolní hasiči, zrealizovali. A podívejte se letos, nádherné slunečné počasí, z desítek diváků jsou stovky, a jednotlivé soutěže jsme vyšperkovali o pár atraktivních novinek,“ svěřil se Večerníku Josef Havelka, starosta Sboru dobrovolných hasičů v Brodku u Konice.

Jediným stínem jinak výborně připravené akce bylo zranění jednoho z bojovníků, který při souboji s tyčemi byl sražen do vody tak nešťastně, že utrpěl tržnou ránu na obočí. Krvácející zranění ale okamžitě zvládli přítomní zdravotníci. „Máte pravdu, při některých soubojích ve vodě či na prkně tuhne krev v žilách, ale pro bezpečnost jsme udělali maximum. Při všech disciplínách je předepsaná ochranná přilba na hlavě a navíc tu máme zdravotníky, včetně členů záchranné služby z Konice. Ostatně, všechny soutěžící jsme upozorňovali, že za své družstvo bojují na vlastní nebezpečí,“ usmíval se šéf místních hasičů a hlavní organizátor.

Druhý ročník Brodecké Neckyády nebyl pouze sportovní, ale bez diskuzí i obrovskou společenskou událostí. Pivo teklo proudem a celým areálem se nesla libá vůně domácího guláše, pečené krkovičky, makrel a klobás. Viditelně spokojený byl také starosta obce. „Já myslím, že dobrý, ne? Jsem rád, že při dnešní akci se sešla jen samá pozitiva. Od parádního počasí přes vysokou návštěvu diváků. A souboje ve vodě? Vždyť heslem letošní Neckyády bylo, že není důležité zvítězit, ale utopit soupeře,“ podotkl se šibalským úsměvem Radomír Novák, starosta Brodku u Konice. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...