Dobrý večer, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO + FOTOGALERIE: „No fofr!“ Tak to je anglicko-české heslo, které si do svého erbu vetkli členové Veterán Trabant klubu z Bohumína. Rozhodně nejsou jediní. Už učitel národů Jan Ámos Komenský konstatoval, že „Všelijaké kvaltování toliko pro hovada dobré jest.“

A právě touto, dnes tak často opomíjenou zásadou, se řídili všichni, kteří od pátku do neděle okupovali Autokemp Žralok. Díky tomu tu i příjemně trávený čas plynul jaksi zpomaleně, což Večerník okusil na vlastní oči i uši...
V Plumlově se o víkendu konal největší středoevropský sraz všech Trabantů, Wartburgů, Barkasů a dalších vozítek vyrobených v koncernu IFA. Přestože tato vozítka už nejsou na tuzemských silnicích zrovna běžná, letošní ročník této oblíbené akce trhl rekord v počtu účastníků. „Dorazilo celkem dvě stě patnáct aut, což je nejvíc za desetiletou historii našich srazů,“ potvrdil Jan Karbaš alias „Karbon“ z pořádajícího Trabant gangu Brno.
Na sraz přijeli nejen báječní jezdci v bakelitových krasavcích z celé republiky, ale také ze Slovenska, Maďarska, Německa či Polska. „Jsou tu i Poláci z Gdaňsku, kteří to do Plumlova měli neuvěřitelných sedm set kilometrů. I takovou štreku však ve svých trabantech zvládli,“ upozornil Večerník Karbaš. Pro všechny přítomné byla připravena řada soutěží či spanilá jízda do Benešova a Boskovic. Pravidelným návštěvníkům mohla tento rok chybět oblíbená retro show či skupinové foto pořízené z letadla. Bylo též patrné, že tentokrát nedorazilo tolik „vytuněných“ krasavců jako v předchozích letech. Na druhou stranu tu byla spousta vozů, které vypadaly jako by sotva před pár měsíci sjely z výrobní linky v německém Zwickau.
„Jako milovník veteránů dávám přednost klasice, kdy trabant vypadá přibližně stejně jako v dobách své největší slávy. Lidé se k tomuto pojetí stále více vrací a tak jsou některá auta perfektně zrenovovaná do původní podoby,“ potvrdil nám Jan Karbaš.
Platí tedy skutečně tvrzení, že „Hanák tade bode do skonáni světa a Trabant dyl o štere leta?“ „Pokud se k němu jeho majitel slušně chová, pak trabant skutečně může vydržet navěky. Náhradních dílů je stále poměrně dost, i když jejich cena pomalu roste. Najdou se však už také nadšenci, kteří vyrábí jejich věrné kopie,“ reagoval Karbaš, který přislíbil, že se sraz do Plumlova za rok opět vrátí. „Prostředí a lidé jsou tu perfektní, i když zázemí v mnohém připomíná osmdesátá léta, kdy trabanty kralovaly našim silnicím... Věříme však, že se to tu v budoucnu přece jen zlepší. Hlavní však je, že stovky lidí si nedokáží bez Trabant srazu začátek prázdnin vůbec představit. A právě je nemůžeme zklamat,“ uzavřel za organizátory „Karbon“.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...