Dobrý večer, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

26 prehradaTak konečně! Přibližně půl roku po opětovném napuštění revitalizované plumlovské přehrady by se v úterý měla začít budovat kanalizace v Soběsukách a Žárovicích. Výstavbu kanalizace plánují ještě v letošním roce i ve Vícově. Nepochybně by ale bylo logičtější, pokud by se postupovalo přesně opačně.  Teprve po odkanalizování obcí nad přehradou mělo proběhnout nákladné bagrování jejího zaneseného dna. V tomto případě se však bohužel řešily nejprve důsledky a teprve pak příčiny. Bagrování, které státní kasu přišlo na celkem sto dvacet milionů korun, už je minulostí. Jeho účelnost je vzhledem k pokračujícímu znečišťování nádrže minimálně sporná...

Letos jsme se po pěti letech dočkali první sezóny, kdy se dá opět koupat v plumlovské přehradě. Kvalita vody v ní však už od samotného počátku kolísá. Příčiny zřejmě spočívají i v tom, že do nádrže stále přitékají splašky z okolních obcí. Na přítocích sice byly instalovány srážeče, ani ty však zřejmě „nevychytají“ vše. Zatímco Plumlov už kanalizaci dokončil, jeho místní části Soběsuky a Žárovice ji stále ještě postrádají. To samé platí i o nedalekém Vícovu.

Po napuštění plumlovské přehrady se v tomto směru věci daly přece jen do pohybu. „Se stavbou kanalizace v Soběsukách a Žárovicích i stavbou vodovodu v Soběsukách, Žárovicích a Hamrech začneme v úterý 1. července. Dokončena by měla být třicátého června příštího roku,“ potvrdil Večerníku plumlovský starosta Adolf Sušeň. Tomu jsme položili i otázku, zda kanalizace neměla být dokončena dříve, než se začalo s bagrováním přehrady? „Co vám mám na to říct...? Bez dotací bychom kanalizaci nikdy postavit nemohli. Třikrát jsme o ně žádali a třikrát jsme byli odmítnuti. Teprve až v souvislosti s bagrováním nádrže se věci urychlily a našim žádostem bylo vyhověno. Pokud by se ovšem s bagrováním čekalo, až budeme mít hotovou kanalizaci, stala by se z přehrady pěkná stoka,“ reagoval diplomaticky Sušeň. Budování kanalizace a vodovodu budou přirozeně provázet i místní uzavírky. „Silnice ve směru do Drahan však bude po celou dobu stavby minimálně částečně průjezdná,“ přislíbil starosta Plumlova, který místní občany o všech podrobnostech informoval na čtvrteční veřejné schůzce v kulturním domě v Žárovicích.

Jak to bylo s cenou?

Celkové náklady na výstavbu kanalizace a vodovodu v místních částech Plumlova se vyšplhají na přibližně 48 milionů korun. Částka vyšla z veřejného výběrového řízení, v němž zvítězila jiná firma než ta, která budovala kanalizaci v Plumlově. „Překvapilo mě, že vysoutěžená cena je o dvěstě šedesátšest tisíc korun vyšší než byla cena předpokládaná. S něčím podobným jsem se ve své praxi nesetkal, obvykle se tato cena snižuje. Například ve Vícově se po výběrovém řízení provedeném elektronickou dražbou podařilo odhadovanou cenu snížit téměř o třetinu,“ všiml si opoziční zastupitel Marek Otruba, kterému se nelíbilo, že soutěž probíhala v takzvaném užším řízení, do něhož se mohlo zapojit pouze osm firem.

Tyto námitky ovšem vedení města odmítá. „V první řadě výběrové řízení jsme neorganizovali my, ale externí firma. Nicméně musím říct, že už při samotné přípravě projektu jsme hodně tlačili na snížení ceny tak, aby bylo pravděpodobnější, že dosáhneme na dotace,“ vysvětlil Adolf Sušeň, podle něhož nejsou případy, kdy se cena po výběrovém řízení o něco zvýší až tak vzácné. „A to ani tady u nás v Plumlově...,“ podotknul starosta. 

Vícov čeká na peníze

Další z obcí u přehrady bez kanalizace zůstává Vícov. I zde se věci po letech přešlapování přece jen daly do pohybu. „Máme už vybranou firmu, pouze čekáme na přidělení dotace. O ní by se mělo rozhodnout v červenci. Pokud nám budou peníze přiklepnuty, začneme s výstavbou ještě letos,“ prozradila Večerníku vícovská starostka Jana Rozsívalová. Také jí jsme položili otázku, zda neměla výstavba kanalizace předcházet čištění přehrady. „Myslím, že ano a řekla bych, že něco podobného si myslí více starostů... Otázkou samozřejmě je, zda by se později na bagrování přehrady podařilo sehnat peníze. Nicméně v návaznosti na již vyčištěnou přehradu se nám finance na kanalizaci hledali určitě snadněji, než pokud by přehrada revitalizací neprošla,“ reagovala Rozsívalová.

Jak to bude dál?

Na budování potřebných kanalizací v obcích nad přehradou by měly navázat komplexní pozemkové úpravy, které by měly zabránit splachům z okolních polí. I v tomto ohledu obce již mnohé podnikají, konkrétních výsledků se však dočkáme v řádu několika příštích let. Jaká bude v té době kvalita vody v plumlovské přehradě, která v letech 2009 až 2013 prošla rozsáhlou revitalizací, je ovšem ve hvězdách.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...