Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

24 otaslavice_007FOTOGALERIE: Předina je kopec, který se vypíná do výšky 313 metrů. Jedná se o skutečnou dominantu krajiny mezi Prostějovem a Vyškovem. Na majestátnosti mu dodává stopětašedesát metrů vysoká konstrukce vysílače. Všeobecně je Předina považována za geografický střed Moravy, v historii bývala přirozeným cílem výletů a shromáždění. Předina je ale
i název svazku devíti obcí. Šest z nich projeli cyklisté, kteří se v sobotu z Otaslavic vydali „Předinou za poznáním“. Večerník byl u toho...


Na startu akce se v areálu místní sokolovny sešlo celkem třiadevadesát sportovců skutečně všech věkových kategorií. „Letos je nejstarším účastníkem zřejmě Jaroslav Punčochář, kterému je přibližně pětasedmdesát let. Tím nejmladším pak pravděpodobně bude tříletá Julinka Drnovská, která ovšem nepojede celou trasu,“ prozradil Večerníku otaslavický starosta Rostislav Drnovský, který se na rozdíl od své malé vnučky akce aktivně nezúčastnil. „Musím se přiznat, že cyklistice příliš neholduji, od toho máme v zastupitelstvu místostarostu Romana Paláta, který je velkým sportovním všeumělem,“ dodal se smíchem první muž obce.
Na cyklisty čekala trasa vedoucí postupně Brodkem u Prostějova, Dobrochovem, Vřesovicemi, Vranovicemi-Kelčicemi, Vincencovem a zpět do Otaslavic. „Trasa je to celkem tradiční. Letošní novinkou bylo, že nevedla pouze po silnici, ale v úseku mezi Vincencovem a Otaslavicemi také po asfaltové lesní cestě,“ zmínil se Drnovský.
V případě sobotní akce u jednotlivých účastníků rozhodně nešlo pouze o samotný sportovní výkon, ale také o poznávání zajímavých míst nacházejících se v bezprostředním okolí jejich bydliště. „Třeba v Brodku u Prostějova bude při této příležitosti otevřeno hasičské muzeum, ve Vincencově zase kaplička.
U jednotlivých obecních úřadů pak bude připraveno občerstvení,“ obeznámil Večerník Rostislav Drnovský.
Cyklisté z Otaslavic vyrazili krátce po druhé hodině, zpět se vrátili po necelých čtyřech hodinách. V Otaslavicích pro ně byl připraven další kulturně-sportovní program, v němž se o hodnotné ceny utkali i nejrychlejší a nejpomalejší jezdci. „Výlet jsem si užila, všude nás pěkně přivítali. Nepříjemné bylo, že nám hned ze začátku trochu sprchlo a vypadalo, že bude pršet i víc. Jak jsme ale vyjeli z Dobrochova, mraky se roztrhaly a už to bylo dobré,“ zhodnotila výlet jedna z jeho nejmladších účastnic.
Putování na bicyklech přitom nebylo jedinou zajímavou akcí, která se v mikroregionu Předina před pár dny konala. Už v pátek na rybníku Lumhárek v Želči proběhly dětské rybářské závody, v neděli pak v Brodku u Prostějova uspořádali druhý ročník soutěže „Brodek má talent“.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...