Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

22 cechy_p_kosPřesně za dva roky by se po rozsáhlých opravách měl pro veřejnost opět otevřít zámek v Čechách pod Kosířem. Olomoucký kraj by na jeho pokračující rekonstrukci rád použil dalších třicet milionů korun. Budovat se bude i v Plumlově a Konici.

Olomoucký kraj získal zámek v Čechách pod Kosířem i s unikátním parkem od státu už před pěti lety. Posléze se pustil do potřebných oprav, do kterých zatím investoval jednatřicet milionů korun. S obdobnou částkou počítá také v průběhu následujících dvou let. Za tyto peníze by se mělo obnovit jižní a západní křídlo zámku, dalších asi pět milionů korun pak poputuje do vybavení.

„Úpravy zámku v Čechách pod Kosířem v letošním roce doposud nezačaly. Čekáme, zda-li dostaneme dotace z Evropské unie. Pokud ano, pak se stavební dělníci pustí do práce pustí ještě na podzim, skončit by měli někdy v polovině příštího roku. Následně bude zámek vybaven exponáty z Vlastivědného muzea Olomouc. Se zahájením návštěvnického provozu přitom počítáme od začátku dubna 2016,“ nastínila další budoucnost jedné z největších regionálních památek Kamila Navrátilová, mluvčí Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Už začátkem letošního dubna byla zahájena turistická sezóna na zámcích v Plumlově a v Konici. I ony se letos dočkají částečné rekonstrukce. Do Plumlova míří šest set tisíc korun, které půjdou do obnovy schodiště, díky čemuž by měla být zpřístupněna všechna čtyři patra „vysokého zámku“. Pokračovat se bude také s opravou střechy „nízkého“ zámku.

V Konici se po čase opět rozjede oprava zbylé fasády někdejšího šlechtického sídla. Zatímco jeho průčelí je už dlouho pěkně opravené, zadní část objektu vypadá jako z docela jiného světa. „Do oprav části fasády zámku se už letos pustí stavební firma Stamo,“ prozradil konický místostarosta Petr Vařeka. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...