Dobré dopoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO: Tank vážící osmačtyřicet tun schopný zasáhnou cíl až na vzdálenost pěti kilometrů byl nepochybně největším tahákem dětského dne s vojáky, který se konal uplynulou sobotu ve Vícově. Tímto obrněncem to však zdaleka nekončilo. O nebývalé množství špičkové vojenské techniky byl o víkendu zájem, odhadem se na ni na místní hasičské hřiště přišlo podívat kolem čtyř stovek dětí a rodičů. Chybět nemohl ani PROSTĚJOVSKÝ Večerník.


„Jenom doufám že to teďka nevystřelí,“ přemítal zhruba desetiletý chlapec, kterého jeho tatínek vysadil, aby se mohl kouknout přímo do hlavně deset metrů dlouhého kanónu ráže 125 mm. Kluk uvažoval správně. Vždyť přesná střela z této ničivé zbraně by dokázala fatálně poničit třeba celý rodinný dům. Právě český bojový tank T-72 M4 vyzbrojený tímto kanónem byl v průběhu celého sobotního vícovského odpoledne doslova v obležení dětí všeho věku. Podobných modernizovaných krasavců má přitom česká armáda ve své výbavě pouze třiatřicet.
Tank však rozhodně nebyl jedinou atrakcí. Ve Vícově byla k vidění spousta bojové techniky, která se za hranice vojenských prostorů dostane jen málokdy. Za zmínku určitě stojí třeba obrněný transportér od americko-rakouské firmy Steyr, známý jako Pandur. Na své si tak přišly nejen děti, ale i jejich rodiče či prarodiče, kteří dostali šanci zjistit, kam se posunula technika od dob, kdy oni sami byli na vojně.
Díky organizátorům a vojákům si všichni na vlastní kůži mohli vlézt do útrob opancéřovaných bojových monster, vyzkoušet si, jak by se dalo vystřelit z kulometu, ostřelovací pušky a dalších zbraní či například omrknout pojízdné zdravotnické centrum. Zábavu si pak zejména děti užily i na zcela civilním kolotoči nebo při skotačení v nafukovacím hradě.
„Akci jsme ve spolupráci s vojáky začali připravovat asi před dvěma měsíci. V takovém rozsahu se nám ji podařilo uspořádat zejména díky tomu, že u nás bydlí velitel sedmé mechanizované brigády z Hranic na Moravě Josef Kopecký. Vše tak šlo v režii vojáků. Myslím, že podobné akce napomáhají tomu, aby se současná česká armáda lépe dostala do povědomí veřejnosti. Věřím, že se nám něco podobného v budoucnu opět podaří zopakovat,“ vyjádřila se za pořádající obec Vícov její starostka Jana Rozsívalová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...