Příjemnou noc, dnes je pátek 17.5.2024
svátek slaví Aneta,
zítra Nataša
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram


VIDEO:
Uplynulou sobotu sportoval téměř celý český národ. Většina z nás však pouze pasivně při sledování semifinále hokejového mistrovství světa v ledním hokeji. Někteří se však pohledem na výkony dvacítky profesionálů na ledě nespokojili. Takoví měli šanci vyrazit na největší turistickou akci v regionu. Jubilejní desátý ročník Smržického vandru letos přivítal celkem 1 468 účastníků. Pořádně zabrat tak dostala nejen lýtka turistů a cyklistů, ale i zápěstí pořadatelů vypisujících jeden účastnický diplom za druhým... A PROSTĚJOVSKÝ Večerník, jakožto tradiční mediální partner, u toho nemohl chybět.


V sobotu 24. května, kdy se konal už desátý ročník oblíbeného Smržického vandru, to bylo s oblačností hodně nahnuté. Celostátní předpovědi slibovaly silné bouřky a tak mraky nad hlavou byly jednoznačně nejdiskutovanějším tématem ve sportovním areálu, z něhož vandrovníci vyráželi na některou z připravených tras. Nakonec vše dobře dopadlo.
„Zdá se, že nás tam nahoře mají rádi,“ komentoval vydařené počasí Zdeněk Balcařík z pořádajícího Klubu českých turistů Smržice. Ani tak však rekord z roku 2012, kdy díky zcela vymetené azurové obloze dorazilo 1 637 lidí, nepadl. Smržické vandr však zaznamenal druhou nejvyšší účast v historii. „Letošní ročník byl výjimečný výrazným nárůstem jezdců na horských kolech, kterých dorazilo přesně šestsetčtyřicetosm,“ vypíchl úctyhodné numero Balcařík. Pro jezdce na „horácích“ byly připraveny čtyři trasy. „Je toho na mě poslední dobou nějak moc, tak jsem si sem přijel dát pořádně do těla, abych si vyčistil hlavu. Už to opravdu potřebuji,“ zmínil se padesátiletý Milan z Pros-
tějova, který do terénu vyrazil na nejdelší šedesátikilometrovou trasu.
Také letošní ročník zaznamenal solidní účast pěších, kterých bylo celkem 319. Všichni na úvod svého putování prošli právě dokončovanou naučnou stezkou na Stráž. „Nejvíce z nich zvolilo nejkratší jedenáctikilometrovou trasu, dvacet se však rozhodlo ujít celých padesát kilometrů. Ti se vrátí až pozdě odpoledne či večer,“ zmínil se brzy po zahájení akce Zdeněk Balcařík.
Nejmladším účastníkem vandru byla letos čtyřměsíční Terezka Marková z Prostějova, která se jedenáct kilometrů svezla v kočárku. Zatímco jméno nejmladšího vandrovníka se každý rok mění, identita toho nejstaršího zůstává už několik let stejná. I letos se jím stal osmaosmdesátiletý Karel Ošťádal pocházející ze Smržic. Letos na svém silničním kole vyrazil na svoji „tradiční“ třiapadesát kilometrů dlouhou trať, čímž předčil řadu výrazně mladších sportovců. „Na kole pořád jezdím každý den. Cyklistika mi dává strašně moc, drží mě při životě,“ svěřil se exkluzivně Večerníku Karel Ošťádal, který je navzdory svému pokročilému věku zřejmě nejčipernějším klientem Domova pro seniory v Kostelci na Hané.
Smržické vandr i letos dokázal, že je stále atraktivní pro stovky lidí, kteří se sem velice rádi vracejí. Činí tak zejména díky výtečnému zázemí, které pro ně připravil sehraný tým pětapadesáti pořadatelů z Klubu českých turistů Smržice. Rozsahem srovnatelnou turistickou akcí v rámci celého Olomouckého kraje je pouze „Putování za loštickým tvarůžkem“. To se v Lošticích na Šumpersku koná už tuto sobotu 31. května.

21 vandr_01

 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...