Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

19 kostelec1Domov pro seniory v Kostelci na Hané, čtvrtek 24. dubna večer. Z jednoho pokoje ve druhém patře začíná vycházet zlověstný černý dým. Do pohotovosti se dali nejenom hasiči, ale ještě dříve byl na místě požáru zdejší personál zdravotních sester a bratrů. Okamžitá evakuace zachránila život mnoha seniorům, přesto čtyři stařenky upoutané na lůžko skončily v prostějovské nemocnici po nadýchání nebezpečných zplodin. Zatímco požár stále vyšetřuje policie ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje, život v kosteleckém Domově pro seniory se nyní pomalu, ale jistě vrací do běžného normálu. A co je hlavní, všechny zraněné klientky staršího věku už jsou z nemocnice zpátky!

Ani teď, necelé tři týdny po události, která mohla skončit naprostou katastrofou, není jasné, co způsobilo požár v jednom z pokojů domova, který se záhy rozšířil i na chodbu ve druhém patře. „Zatím jsme přesvědčeni pouze o tom, že došlo k technické závadě na elektroinstalaci. Není ale ještě zjištěno, jaký spotřebič byl impulsem ke zkratu,“ konstatovala Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.
Večerník, který záhy po zničujícím požáru přinesl jako jediný reportáž přímo z Domova pro seniory v Kostelci na Hané včetně exkluzivního rozhovoru s ředitelem tohoto zařízení Davidem Ševčíkem, se minulý pátek vydal na návštěvu domova znovu. A jak bylo na první pohled patrné, život se zde vrátil do starých dobrých kolejí. Po následcích požáru už nikde nebylo ani stopy! „Vnitřní omítka pokoje byla celá zuhelnatělá, stejně jako stěny na chodbě. Během následujícího víkendu po požáru na odstranění těchto škod ale nastoupila specializovaná firma, která vše stihla dát do pořádku včetně vymalování. Náš personál už pak provedl jen závěrečný úklid. Ještě více nás v uplynulém týdnu potěšil fakt, že všechny naše čtyři klientky se postupně vrátily z nemocnice. Jedna z nich vůbec ani neví, že se tady stalo něco nebezpečného... Jde ale o trošku hůře komunikující osoby a my je zbytečně nějakými otázkami nestresujeme. Určitě si ale v onen čtvrteční večer prožily šok, ze kterého se je snaží dostat specializovaná pracovnice v rámci pohovorů při terapiích,“ prozradil Večerníku Miroslav Ondrej, zdravotní bratr Domova pro seniory v Kostelci na Hané. Také on byl jedním ze členů zdejšího personálu, který ve čtvrtek 24. dubna večer pomáhal při evakuaci ohrožených klientů domova. „Těsně po vypuknutí požáru skutečně došlo ke svízelné situaci. Noční směnu zde měla hlavní zdravotní sestra Táňa Hrabalová, která okamžitě zalarmovala celý personál, přivolala hasiče a sama se zatím dala do záchrany našich klientů. Během několika minut jsme se ale postupně do domova dostali my všichni, takže evakuace seniorů už probíhala koordinovaně. Nejrizikovější v tu chvíli byla záchrana starších pacientek, které byly v bezprostředním ohrožení života a přitom byly upoutány na lůžko. Brzy nám ale pomohli hasiči, kteří stařenky postupně pomocí techniky vynášeli z oken pokojů do bezpečí,“ vzpomíná na osudný večer Miroslav Ondrej.
Do budoucna se chystají nová opatření. V rámci zvýšení bezpečnosti jedná ředitel Domova pro seniory v Kostelci na Hané David Ševčík o instalaci hlásičů požáru do všech pokojů zdejších klientů.
Kromě hasičů, kteří stále ještě pracují na zjištění příčiny požáru, se případem pochopitelně zabývá i policie. „K řádnému objasnění věci zahájili policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na dvě léta. Na případu pracují a zjišťují příčiny i okolnosti požáru,“ zopakovala Večerníku v uplynulém týdnu Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje.
Jakmile vyšetřování nebezpečného požáru v Kostelci na Hané bude dokončeno, Večerník o jeho výsledcích bude samozřejmě informovat.

19 kostelec2

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...