Dobré poledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

17 rybariUž ví, na čem jsou. Prostějovští rybáři nedávno dostali dlouho očekávaný zarybňovací plán plumlovské přehrady. Ten stanoví, kdy a jaké ryby se ve vodě po několikaleté pauze objeví. A jak Večerník zjistil, vyplývá z něj, že kapři i dravci v nádrži zůstanou, s cejnem se však už nepočítá...


Poprvé ve svém životě bude hospodář prostějovských rybářů Pavel Kosek vypouštět nové ryby do prázdné plumlovské přehrady. Jejich počet se přitom nijak výrazně neliší od let, kdy už v ní plavaly tuny vodních živočichů, které se lovcům nepodařilo chytit. „S osazováním ryb smíme začít od prvního září. Předpokládám, že první ryby půjdou do vody někdy na konci měsíce. V zarybňovacím plánu je schváleno tisíc dvouletých a čtyři tisíce čtyřletých kaprů, dále pak tři stovky línů, tisíc štik, pět tisíc malých candátů, čtyři stovky sumců a stovka amurů,“ vyjmenoval Kosek.

Rybáři vítají především fakt, že v přehradě zůstane tradiční kapr. Ceněná ryba přitom měla namále. Podle některých názorů totiž způsobuje uvolňování živin pro sinice z bahna na dně nádrže. „To je absolutní nesmysl! Jestli tu nějaká ryba dělala problémy, pak to byl cejn, který byl totálně přemnožený. Vždyť se ho vylovilo přes dvacet tun. Ale kapr za nic nemohl,“ vyjádřil se hospodář prostějovských rybářů, podle něhož nyní bude kaprů v přehradě tak málo, že je rybáři během roku zvládnou všechny odlovit. Naopak cejn se zde už vysazovat vůbec nebude. „Tahle bílá ryba se sem sice stejně nějak dostane, ale už ho aspoň nebude takové kvantum,“ upřesnil Kosek.


Hospodář prostějovských rybářů rovněž připojil svůj názor na hojně diskutovanou zelenou vodu v nádrži. „Podle mě sinice v přehradě nikdy nebyly. Jsem přesvědčen, že voda byla zelená kvůli řasám, které se přemnožily po teplé zimě. Zelená voda byla na téměř všech vodních plochách,“ tvrdí Pavel Kosek. Jeho názor se shoduje s tím, co oficiálně prezentuje Povodí Moravy, které již před časem vydalo prohlášení, podle něhož je voda v přehradě naprosto v pořádku. „Pravidelný monitoring ukázal nízké hodnoty fosforu a dusičnanů v nádrži. Kvalita vody v plumlovské přehradě je tedy dobrá, a to i díky srážedlům fosforu na přítocích,“ vyjádřil se Jan Hodovský, generální ředitel Povodí Moravy. Dobrou kvalitu vody by pak měl potvrzovat i výskyt raků.
Přes značnou skepsi ze strany veřejnosti dal budoucí vývoj vodohospodářům tentokrát za pravdu. Voda v nádrži v uplynulém týdnu skutečně ztratila svoji barvu limonády s příchutí kiwi. O tom, zda bude voda na přehradě vhodná i ke koupání, rozhodnou nyní měření hygieniků. Ti by se tu měli poprvé objevit už v květnu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...