Dobré odpoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

17 otaslavicePětice vzrostlých bříz, které několik desítek let krášlily u pomníku centrum Otaslavic, nedávno padla. Zatímco některé z místních to roztrpčilo, vedení obce slibuje, že pokácené stromy brzy nahradí mladé javory. Břízy v parčíku u pomníku padlých vojáků neodmyslitelně patřily k nezaměnitelnému koloritu centra obce. „Je mi jich teď moc líto. Dívala jsem se ně z okna domu a vždycky mě to uklidňovalo. Šlo o pěkné, vzrostlé a zdravě působící stromy, které byly ozdobou obce. Celé mě to nepříjemně zaskočilo, v první chvíli se mi chtělo brečet..,“ volala do redakce Večerníku jedna z místních obyvatelek, aby nás na situaci upozornila.

Proč se tak stalo? Podle vedení obce vzrostlé břízy už pomalu začínaly představovat nebezpečí pro chodce. „Břízy by už dlouho nevydržely, jejich stav nebyl úplně dobrý, mám to i nafocené,“ obhajoval kácení starosta obce Pavel Drnovský, který zároveň přislíbil, že padlé stromy brzy nahradí nové. „Bude se jednat o tři javory mléče. Navíc kolem parčíku budou vysázeny keře,“ přiblížil Drnovský.
Javor léč je strom s hustou korunou, který roste do výšky deseti až dvaceti metrů. Jeho hlavním znakem jsou velké listy, které zjara raší vybarvené do syté červeně. Na podzim se pak barví do zlatých odstínů.
Kácení stromů v centru Otaslavic je součástí větší obnovy zeleně v obci. „Keře se vysadí kolem silnice vedoucí ve směru na Brodek u Prostějova, další stromy pak přibudou u hřbitova, fary a Brodečky,“ prozradil otaslavický starosta. Vše by mělo být hotovo ještě letos. „V říjnu oslavíme sté výročí narození našeho rodáka pilota Josefa Františka, takže musíme být připraveni,“ dodal optimisticky Drnovský.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...