Dobré ráno, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Dobrovolní hasiči mají nejen bohatou historii, ale hlavně velmi dobré vyhlídky do budoucna! To je asi hlavní poselství akce, která se během prosluněné soboty konala v příjemném prostředí Sportovního areálu v Pěnčíně. O titul toho nejlepšího se tu v pěti kategoriích utkalo celkem stoosmadvacet dorůstajících hasičů a hasiček. A právě dívky se v něm rozhodně neztratily!

Soutěž hasičských nadějí vznikla díky projektu, do kterého se zapojily regiony Haná, Bystřička a slovenský region Požitavie-Širočina. Z okolí Nitry pak do Pěnčína dorazili zástupci „Dobrovoľného hasičského zboru“ z obcí Čierne Kľačany a Tesárske Mlyňany.

V Pěnčíně šlo o v pořadí třetí díl ze seriálu setkávání mladých i dospělých požárníků ze všech tří regionů. Díky tomuto zajímavému projektu nejen dobrovolní hasiči poznají různé kouty někdejšího Československa a seznámí se s podobně smýšlejícími lidmi. První klání proběhlo letos v březnu v Bystřici na Olomoucku, poslední je naplánováno v zimě na sjezdovku v Kladkách.

Mladí hasiči a hasičky ve věku od šesti do patnácti let se v sobotu postupně utkali v šesti disciplínách. Jednalo se o běh překážkovou dráhou, malý požární útok, velký požární útok, útok s hydrantem, úvaz na proudnici a přespolní běh.

V pěti věkových kategoriích byli úspěšní zejména vyslanci dvou mladých hasičských sborů z celkem osmnácti obcí. „Ve třech kategoriích vyhráli zástupci Laškova a ve dvou ze Služína. Zajímavostí je, že v jedné kategorii celkově zvítězila dívka z Laškova, která tak za sebou nechala nejen ostatní děvčata, ale i všechny chlapce,“ konstatoval Jan Tichý, zástupce pořadatelů z řad SDH Pěnčín a SDH Služín.

Díky pečlivé přípravě probíhala dosti náročná akce  velmi plynule a bez větších zádrhelů. Jediné zpoždění zapříčinil opožděný příjezd chlapců a dívek ze Slovenska. Vzhledem ke štrece, kterou hned po ránu museli urazit, jim to však nikdo nemohl mít za zlé. „Vše klapalo tak, jak jsme si představovali. Nakonec jsme rádi hlavně za to, že se nám nikdo nezranil,“ shrnul své dojmy Jan Tichý.

Souboje dětí brzy vystřídá soupeření dospělých. Už v sobotu 3. května se v Ludéřově bude konat Oslava patrona hasičů svatého Floriána. „V bohatém programu, který začne už ve čtvrt na devět ráno nebude na návsi v Kníničkách chybět ani osmnáctý ročník hasičské soutěže ´O putovní pohár svatého Floriána´. Následující den oslavíme tento svátek u nás,“ pozval všechny starosta Pěnčína Lubomír Novák.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...