Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

16 nic_nepomahaA pak má být přehrada čistá! Jak nedávno vyšlo najevo, téměř třetina obyvatel Plumlova stále není připojena na hloubkovou kanalizaci. Ta přitom byla dokončena již na podzim 2012! Už v té době plumlovská opozice mluvila o tom, že by občané měli být k připojování ke kanalizaci nějak motivováni. Vedení města však zůstávalo v klidu. Dnes pak sklízí ovoce, které není příliš zralé, ale ba naopak spíše prohnilé...

Čistota vody v plumlovské přehradě je dlouhodobě nejostřeji sledovaným tématem. K její kvalitě se často negativně vyjadřují i mnozí lidé z Plumlova, přičemž někteří z nich sami přispívají k jejímu znečišťování. Ani po půldruhém roce se totiž nedokázali napojit na hloubkovou kanalizaci!
„V Plumlově je v tuto chvíli šestsetsedmdesát vodovodních, ale pouze čtyřistadvacetšest kanalizačních přípojek,“ prozradil Josef Vojta, vedoucí VaK Plumlov.
Z toho vyplývá, že ke kanalizaci se dosud nepřipojilo 244 domácností, mezi něž je ovšem třeba započítat i chataře, kteří zde netráví celý rok. Nicméně i tak jde o hodně hrozivé číslo. O tom, kam tečou splašky z domů nepřipojených na kanalizaci, si totiž není třeba dělat iluze. Mnohé z nich končí v dešťové kanalizaci. Ta je sice už také napojena na místní ČOV, pokud je však větší průtok vody, putují všechny odpady přímo do Podhradského rybníku... Jak ukázaly poslední kontroly, tam končí i splašky několika občanů města, kteří do něj vyvedli trativody. A že jim za to hrozí vysoké pokuty? Z toho si zřejmě vůbec nic nedělají...

Na neutěšenou situaci v tomto směru vedení města opakovaně upozorňovala místní opozice. „Pomohlo by, kdyby občané byli k připojení na hloubkovou kanalizaci nějak motivováni.
V tomto by mohl dobře posloužit příklad Konice, kde za vybudování přípojky musí každý
z majitelů domů zaplatit tři a půl tisíce. Tento poplatek by se jim měl odpustit, a to v případě, že se stihnou do půl roku připojit,“ navrhoval již před více než rokem Marek Otruba. Nyní se k jeho názoru přiklání i vedení města, které v nedostatečném počtu připojených původně větší problém nevidělo. „Lidé se ke kanalizaci od počátku houfně připojovali. Ostatně činí tak i nadále. V tuto chvíli je dle mě osmdesát procent občanů s trvalým pobytem na kanalizaci už napojeno. A to není zas tak špatné číslo, i když připouštím, že by mohlo být i lepší,“ vyjádřil se v této souvislosti pro Večerník Adolf Sušeň, starosta města Plumlov.

Kromě nepřipojených domácností přímo z Plumlova patří mezi možné znečišťovatele rybníku a přehrady také někteří občané Soběsuk a Žárovic.
V těchto místních částech by se s budováním kanalizace mělo začít už letos, kdy se k ní však občané fakticky připojí, zůstává otázkou.
Dalším problémem je absence kanalizace ve Vícově nacházejícím se nad Plumlovem. Právě splašky z domácností a zejména pak prací prášky s obsahem fosfátů jsou hlavním zdrojem živin pro jedovaté sinice. Ty znamenaly stopku pro koupání v Podhraďáku i plumlovské přehradě...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...