Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO + FOTOGALERIE: Diváci automobilových závodů milují řev motorů, kvílení brzd, gumování pneumatik a pohled na rychle svištící vozy. Ještě větší zájem u nich však vzbuzují případné havárie. Obojího si v míře více než vrchovaté mohli užít během prvních jízd závodů do vrchu, které se konaly o uplynulém víkendu v Konici. Právě zde totiž odstartovalo soukromé Mistrovství ČR závodů soudobých i historických automobilů do vrchu „Šíma sprint 2014“.

V Konici se sešlo celkem sedmaosmdesát jezdců, kteří se mezi sebou utkali v celkem jedenácti kategoriích. Na start třináct set metrů dlouhé trati vedoucí do serpentin Březského vrchu se postavila auta skutečně velmi různorodých značek lišících se nejen výkonem, ale i stářím. Krátce po sobě tak projely formule i trabant, závodní Mitsubishi i Škoda Rapid či vytuněné“ Subaru a ještě „vytuněnější“ Favorit.
Každý z účastníků měl trasu vedoucí do Březského vrchu projet čtyřikrát. Ne všem se to ale podařilo. Po zimní pauze byla řada šoférů na závody tak natěšená, že jen těžko krotila svůj závodnický temperament. Už během prvních sobotních jízd tak došlo k řadě havárií. „Jen první jízda nám zabrala tři a půl hodiny, z toho většinu času jsme řešili následky nehod... Prosím všechny závodníky, aby jezdili nejen rychle, ale i s větší opatrností,“ vyzýval pořadatel Dalibor Šíma, který motoristické závody organizuje už téměř třicet let. Do Konice se před dvěma roky vrátil po desetileté pauze. „Na nějaký čas jsem to zde přenechal jiným. Těm se však moc nedařilo, tak jsem se sem opět vrátil,“ nechal se slyšet s úsměvem Šíma.
Nehody ovšem nebyly tím jediným, co sobotní závody komplikovalo. Organizátorům dělaly vrásky i neukáznění diváci. „Někteří z nich si nechtěli nechat vysvětlit, že pokud stojí jinde, než za svodidly, může to být pro ně nebezpečné! Dokonce jsme zvažovali, že budeme kvůli nim muset volat policisty. Teprve pak se dali přesvědčit,“ konstatoval Šíma.
Po prvotních trablech se vše dostalo do zavedených kolejí, takže si početné publikum mohlo vychutnat pohled na závodníky ždímající ze svých často ne právě nejnovějších fár na náročné trati skutečně maximum. Výsledky najdete na internetových stránkách www.vecernikpv.cz.
Seriál soukromého mistrovství ČR závodů do vrchu bude pokračovat 17. a 18. května ve Šternberku. Po závodech ve Vítkově a Hlinsku se Šíma sprint 4. a 5. října vrátí na poslední závod zpět do Konice.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...