Dobré dopoledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

13 08 09 hamry strelniceVstřícný krok vůči armádě České republiky udělali zastupitelé Plumlova. Vojáci si díky jejich souhlasu budou moci opravit starý srubový tábor v areálu střelnice v Hamrech. Přitom právě kvůli hluku ze střelnice vede Plumlov s armádou dlouhodobý spor...

Podle vedení města Plumlova nelze z principu odmítat vše, do čeho se armáda pustí. „Tábor nikomu nevadí, jen ať si ho vojáci opraví. Provoz střelnice se nám však stále nelíbí,“ potvrdil Večerníku plumlovský starosta Adolf Sušeň.

Nesnesitelný hluk ze střelnice dlouhodobě obtěžuje zejména obyvatele blízkých Hamer. Vojáci v ní totiž dlouho pálili, aniž by byla střelnice řádně zkolaudovaná. Město Plumlov, coby účastník kolaudačního řízení, totiž opakovaně odmítlo dát souhlas s jejím provozem za stávajících podmínek. Za pravdu mu dali i představitelé Národní hlukové observatoře ČR. Jenže na tento postoj se armáda ve finále vůbec neohlížela...

„Pokud vím, tak střelnice už je zkolaudovaná, aniž bychom k tomu někdy dali souhlas. K dalšímu jednání nás totiž jaksi zapomněli přizvat...,“ potvrdil Sušeň.  Jak je něco takového vůbec možné? „Tak na to vám neodpovím,“ reagoval starosta Plumlova.  

Podle vyjádření ministerstva obrany kolaudace proběhla v souladu se stavebním zákonem a byly k němu přizvány všechny složky i instituce, které zákon ukládá. Zástupci města Plumlov už mezi ně však kupodivu nepatřili. Jeho vedení se snažilo bránit prostřednictvím podnětu k Nejvyššímu státnímu zastupitelství, to však žalobu na Ministerstvo obrany ČR nikdy nepodalo.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...