- 28. červenec 2012
- 2972x
„Oslizlé, lepkavé, netypicky svraštělé, zkažené a zapáchající. K lidské spotřebě naprosto nevhodné.“ Takto charakterizovali kontroloři z České potravinářské inspekce párečky delikates, které prodávala ve svém malém obchůdku v Přemyslovicích Marie Kubová. Úplně stejně pak dopadly také špekáčky, nabízené ve stejné prodejně. Sama provozovatelka si je pochybení vědomá. Ví, že ji pokuta nemine...
„Obchod tady mám už osmnáct let a nikdy se mi nic podobného nestalo. Šlo o zbytky uzenin, které jsem neměla ani vystavené, ale uschované v ledničce. A víte, jak to chodí na vesnici. Každý mě tu zná a dobře vidí, co mu nabízím. Kdo by něco vysloveně nechtěl, tomu bych to neprodala,“ hájila se při naší návštěvě Marie Kubová, jejíž malý obchůdek je jeden z pěti, které v Přemyslovicích fungují.
Právě ve vesnických koloniálech se více než kde jinde citelně projeví kolísavý počet zákazníků. „Některý týden by mi lidé ruce utrhli, jak všechno kupují a jindy je to velká bída. To pak musím některé prošlé věci nabízet buďto se slevou, nebo vyhazovat. Naštěstí mám psa a ten si s tím poradí,“ zmínila se Kubová o tom, jak obvykle zachází s prošlými potravinami. Oslovení zákazníci jsou se službami jejího obchůdku dlouhodobě celkem spokojeni.
„Protože to mám blízko, chodím do něj přibližně třikrát týdně. A nikdy jsem s žádným výrobkem, který jsem tam koupila, problémy neměla,“ vyjádřila se pro Večerník například důchodkyně Eva Šmehlíková.
Obchodnice Marie Kubová z Přemyslovic rozhodně není sama, která takto dopadla. Problémy s prošlými potravinami zjistila inspekce nedávno i v dalších menších provozovnách na Prostějovsku. Například v potravinách společnosti Folget v Konici nabízeli sedm druhů uzenin s prošlými či přepsanými daty použitelnosti. K něčemu podobnému docházelo také v prodejně Hruška ve Smržicích, kde tak navíc činili opakovaně. Drobnější problémy inspektoři objevili také v obchodech v Dobromilicích a Ochozu.
Mnoho malých obchůdků na vesnicích se dostává do problémů kvůli tomu, že si velké množství lidí v produktivním věku, pracujících ve městě, zvyklo jezdit autem za nákupem do velkých obchodních řetězců v Prostějově. Na druhou stranu pro starší lidi, kteří auto nevlastní, jsou koloniály jedinou možností, jak sehnat potraviny. Jejich krach by pro ně znamenal nenahraditelnou ztrátu. „Vím, že v Prostějově seženeme některé potraviny levněji. Když však k ušetřené částce připočtu náklady na benzin, tak nám to vyjde výhodněji nakupovat u nás v Přemyslovicích. Do Prostějova pak zajedeme tak jednou do měsíce,“ vyjádřili se k problému, který řeší asi každá domácnost na vesnici, manželé Škrabalovi z Přemyslovic.
Přitom ani při nákupu ve velkém hypermarketu nemáte vždy jistotu, že kupujete stoprocentně čerstvé potraviny. Svědčí o tom pochybení, které Česká potravinářská inspekce zjistila ve stejném týdnu jako případ v Přemyslovicích. „Týkalo se to nabízeného holandského sýru Gouda Pesto Rosso, na jehož povrchu byly zjištěny viditelné kolonie nežádoucích zelených a bílých plísní,“ prozradil tiskový mluvčí České potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.