Dobré dopoledne, dnes je neděle 12.5.2024
svátek slaví Pankrác,
zítra Servác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO + FOTOGALERIE: Přehlídka trofejí spárkaté zvěře ulovené v loňském roce na Prostějovsku byla o uplynulém víkendu k vidění v Kulturním domě v Žárovicích. Loňská zima, která se protáhla až do Velikonoc, se negativně projevila i na množství zvěře. Přesto lidé mohli obdivovat skutečně kapitální kousky.

 

Rok 2013 se u myslivců vyznačoval především dosti nízkým odlovem srnčí zvěře. Ulovilo se jí totiž výrazně méně, než byl původní plán. Důvodu je dle samotných myslivců hned několik. „Na přírůstcích zvěře se negativně podepsala loňská dlouhá zima. Tento rok je naopak zima vlídná, což by mohlo zlepšit počet zajíců, bažantů, koroptví či lišek. Dlouhodobě jsou pro zvěř katastrofou také monokultury pěstované na velkých plochách. Poslední dobou například sledujeme trend pěstování kukuřice, která se posléze spaluje v bioplynkách. V kukuřici se dobře daří divočákům, ale pro srnčí zvěř a zejména zajíce, bažanty či další drobnou zvěř nepředstavuje vhodné prostředí,“ objasnil Večerníku Martin Ernst z prostějovského mysliveckého spolku. Proti tomu mohou myslivci sami bojovat vytvářením takzvaných biopásů. „Na malých plochách je v biopásech osázena například pohanka či kapusta. Díky tomu se rozčlení krajina, což zvěři prospívá,“ prohlásil Ernst.  

Navzdory některým nepříznivým vlivům mohli návštěvníci v Žárovicích obdivovat nespočet trofejí. K těm nejvýraznějším patřilo paroží jelenů ulovených na Drahanské vrchovině. „Loni bylo v tomto prostoru uloveno přesně třistadvacetpět jelenů. Jejich počet je dlouhodobě stabilizovaný. Nejsilnější ulovená trofej patří panu Michlovi, který v loni v záři v honitbě Březina střelil statného dvanáctiletého jelena,“ vypíchl předseda Mysliveckého spolku Prostějov.

V Žárovicích pak bylo během soboty 15. a neděle 16. března k vidění také devět trofejí siky japonské. Tato uměle vysazená zvěř evropské jeleny nejen připomíná, ale dokonce se s nimi občas i kříží. „Jednoznačně nejsilnější siku ulovil pan Klváček z honitby Jesenec. Jeho trofej byla jako jediná ohodnocena stříbrnou medailí,“ upozornil Ernst. Nejpočetněji pak na výstavě byly zastoupeny samozřejmě srnčí trofeje, z nichž nejvíce bodů získal srnec ulovený panem Mokrášem u Kralic na Hané.

V žárovickém „kulturáku“ však byly k vidění také krásné dančí trofeje z obory v Kladkách, několik muflonů ulovených v Březině a také trofeje divokých prasat, lišek či jezevců. „Loni jsme zde měli dokonce i mývala uloveného na Němčicku,“ zmínil se Ernst s tím, že mýval se běžně vyskytuje například v okolí Tovačova. 

V sobotu výstavu mimo jiné oživilo také vystoupení špičkových mysliveckých trubačů plumlovské divize VLS ČR, kteří zahráli průřez mysliveckou hudbou od osmnáctého století do současnosti. Podobné uznání jako vystavené trofeje a hudba sklidila rovněž tradiční myslivecká kuchyně. Myslivci a jejich fandové by se do Žárovic měli vrátit zase za rok...


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...