Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 8-9 ocenena herecka2Kulturní dům ve Smržicích se jednou za rok promění v kino. Ani stošedesát připravených židlí však minulý pátek nestačilo a musely se přenášet další z nedaleké restaurace. Takový zájem byl o další, v pořadí už devatenácté pokračování reportážního filmu místního videokronikáře Zdeňka Balcaříka. Kameraman, střihač, zvukař a režisér v jedné osobě zpracoval hodiny filmového materiálu natočeného v průběhu loňského roku do přijatelné délky a promítl je svým spoluobčanům. Ještě před zahájením promítání předali zástupci komise pro životní prostředí vyhodnoceným občanům ceny za nejhezčí vánoční výzdobu jejich domů v loňském roce.

Film měl opět čtyři díly a v krátkých reportážích dokumentoval život ve Smržicích v roce 2013. V hledáčku kamery se objevily nejen oficiální obecní události a aktivity, ale také akce místních spolků či sportovních oddílů, gratulace jubilantům, ale také záběry z každodenního života a okolní přírody. První přestávku vyplnila soutěž „Jak znáte historii své obce“. Diváci měli napsat, v kterém roce se narodil jeden z nejvýznamnějších smržických rodáků, matematik Jakub Kreza. Z devadesáti odevzdaných odpovědí byla jen třetina správně a z nich byl vylosován výherce dárkového koše.

Každoročně je také vyhlášen nový držitel prestižní ceny Smržické lev za nejlepší herecký výkon v celém filmu. Letos byl po skončení filmu divákům promítnut sestřih šesti nominovaných, ze kterých kulturní komise vybrala vítěze. Tentokrát se jím stala Bohumila Polívková, která při oslavě svých devadesátých narozenin napovídala před kamerou tolik vtipných a zajímavých postřehů, že byl problém vybrat z nich to nejlepší. Jednadevadesátiletá Polívková se promítání videokroniky osobně zúčastnila, vydržela ale jen do konce prvního dílu, protože je zvyklá podle jejích slov v sedm večer zalehnout. Cena jí bude proto předána během tohoto týdne opět za přítomnosti kamery. Tyto záběry se však už objeví až v dalším pokračování smržické videokroniky v roce 2015.

Jak se Večerník dozvěděl, příští promítání už by mělo být posledním. „Po dvaceti letech bych chtěl svoji filmovou tvorbu pro obec ukončit a začít zase normální život. Celoroční natáčení všech zajímavých událostí v obci a jejich následné zpracování do filmové podoby je totiž tak časově náročné, že na další aktivity a rodinný život moc času nezbývá,” potvrdil nám Zdeněk Balcařík, který se rozhodl „v nejlepším přestat“. Věřme tedy, že film Smržice v roce 2014 bude v jeho dosavadní tvorbě skutečně tím nejlepším a také, že se ve Smržicích najde někdo, kdo v tvorbě obecní videokroniky bude pokračovat...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...