Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 19.9.2024
svátek slaví Zita,
zítra Oleg
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

09 strazisko 002Pronájem zavedené hospůdky za symbolickou sumu? Po lákavé nabídce, o níž Večerník informoval v předminulém vydání, na Stražisku téměř nikdo neskočil. Do výběrového řízení na pronájem restaurace „Osma“ se nakonec přihlásila jediná zájemkyně, která i dle všeobecného očekávání uspěla. Zastupitelstvo obce minulé pondělí odhlasovalo, že po ní nebude chtít nájem vyšší než korunu měsíčně! Restaurace „Osma“ vznikla  na Stražisku v prostorách bývalé masny. Vejde se do ní odhadem kolem dvaceti hostů.

Za loňský rok prodělala a obec na ni musela z rozpočtu doplácet. Zastupitelstvo se ji tedy rozhodlo pronajmout. A nabídlo ji bývalé zaměstnankyni, která v hospodě do té doby pracovala jako obsluha. Ze zápisu vyplynulo, že teprve pokud by odmítla, byli by osloveni další zájemci. Tímto ale zastupitelstvo Stražiska v čele se starostou jednoznačně porušilo zákon o obcích. O důvodech, proč zvolilo takový postup, se po vsi živě spekulovalo. Bývalá provozní restaurace Lenka Popelková se do výběrového řízení na pronájem restaurace nakonec přihlásila. A nikdo další jí nekonkuroval...
O výši nájmu uplynulé pondělí 24. února jednalo stražiské zastupitelstvo. „Myslím, že bychom ´Osmu´ měli zachovat pro občany. Sednout si totiž do druhé hospody, která funguje pár metrů od ní, je téměř životu nebezpečné. Pak je tu ještě hostinec v Malenách, který bych s Osmou nesrovnával, protože je výrazně větší. Navíc pokud bychom Osmu zavřeli, přibyl by na Stražisku další nezaměstnaný,“ vyjádřil se při jednání zastupitel Crhonek, který navrhl symbolický nájem jednu korunu za měsíc. Smlouvu pak doporučil doplnit o podmínku o možném budoucím navýšení této částky. Pro tento návrh následně zvedla ruku jasná většina zastupitelů Stražiska, zdrželi se pouze dva z nich. Starosta Jaroslav Kröner totiž navrhoval nájem ve výši pět set korun a Radomír Krč chtěl dvojnásobek této částky. Oba však byli přehlasováni. První z nich zachování ´Osmy´ na Stražisku přivítal. „Každý si o tom může myslet své, ale hospoda patří k životu obce,“ vyjádřil se Jaroslav Kröner. Druhý jmenovaný po jednání zastupitelstva netajil jistou rozladěnost. „Hospoda je jen jednou z řady věcí. Na Stražisku panuje kult osobnosti. Pokud si dovolíte mít jiný názor, než má náš pan starosta, dočkáte se pouze urážek. Budete-li chtít vědět, proč to má být tak, jak chce on, setkáte se s velkou neochotou,“ shrnul své námitky Radomír Krč, který je zároveň starostou místního hasičského sboru.

09 strazisko 001

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...