Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 19.9.2024
svátek slaví Zita,
zítra Oleg
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

09 bobr 006Bobři to u nás nemají vůbec lehké! Párek nepřehlédnutelných hlodavců se asi před půl rokem přestěhoval do Čelechovic na Hané, kde jim však poklidný život komplikují místní vandalové. Například na konci uplynulého týdne někdo poničil pracně vybudovanou hráz tohoto zákonem chráněného zvířěte. Bobři přitom nejsou jediným vzácným druhem, který se k nám po mnoha letech vrátil. Stále však platí, že největším nepřítelem přírody jsou neukáznění lidé...

U rybníčků na Českém potoce za cukrovarem v Čelechovicích na Hané se usadil bobří pár. Dostal se sem z řeky Moravy přes Valovou, přičemž musel putovat přes Držovice i Smržice. Vzácní a zákonem chránění obyvatelé to však nemají na Prostějovsku vůbec jednoduché.  „Dnes odpoledne jsem se zajel opět podívat k cukrovarským rybníkům u Čelechovic na Hané a čekalo mě nemilé překvapení. Je to nepochopitelné, ale někdo úmyslně porušil bobří hráz! Musel tak učinit relativně nedávno, protože podle všech bobřích pravidel by tito neobyčejně pracovití chlapíci hráz během jedné noci opět opravili,“ napsal v pátek Večerníku znaleca milovník přírody Jiří Eliáš. Pokud bude mít bobří pár u Čelechovic dostatek klidu, možná se mu podaří na svět přivést i mladé. Přitom tento živočišný druh se na Hané ve větším počtu vyskytoval naposledy tak před přibližně dvěma sty lety. O jejich současné přítomnosti u Čelechovic svědčí nejen hráz, ale i typicky okousané stromy. „Dalo se bohužel očekávat, že život bobrů v tak těsné blízkosti lidských obydlí nebude bez problémů,“ povzdechl si Eliáš.

Historicky první vydrana Romži  
Ekolog nás upozornil na výskyt dalších vzácných živočišných druhů. „Bydlím v Lutotíně a nedávno jsem tu vyfotografoval krásně zbarveného ledňáčka, který se sem vrátil po několika letech. Opravdovou kuriozitou je pak výskyt velmi vzácné vydry říční, která na naše území ani historicky nepatří. Musela tu být někým vysazena. Osobně jsem ji neviděl, objevil jsem však jasné důkazy, že žije v povodí Romže. Její teritorium je až třicet kilometrů. Dle mého soudu jde o úsek přibližně od Běláku až po Prostějov. Předpokládám, že ani vydra u nás nebude mít právě snadný život. Má totiž velkou spotřebu ryb, čímž působí značné škody rybářům,“ upozornil Jiří Eliáš.

Život v řece stále ničí splašky  
Milovníkovi přírody dělá vrásky na čele chování některých lidí. „Jak jsem si zjistil, v povodí Romže žije přibližně deset tisíc lidí. Po vybudování kanalizace v Konici a Kostelci na Hané se kvalita vody v řece výrazně zlepšila. Na čističky odpadních vod je nyní připojena přibližně polovina lidí. Bohužel zbývá asi dalších pět tisíc občanů, z nichž odhadem asi jedna polovina vypouští své žumpy do místní kanalizace ústící do Romže, nebo na přilehlé pozemky,“ zdůraznil dále Eliáš s tím, že do řeky tak tečou splašky od asi dvou a půl tisíc lidí, což je pro ni obrovská zátěž!

Bacha na vysoké pokuty!
Život, který se tak pomalu vrací do Romže i do jejích přítoků, je tak neustále ohrožen. Tento smutný fakt platí i přesto, že za vypouštění splašků hrozí lidem ze zákona pokuty od desíti tisíc až do desíti milionů korun. „Většina občanů to však ani po třinácti letech neví. Je to proto, že nedostávají potřebné informace od místních obecních úřadů. Svůj díl viny má i nečinnost odpovědných orgánů, kam mimo jiné patří i OŽP Prostějov,“ uzavřel Jiří Eliáš.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...