Dobrý večer, dnes je pondělí 16.9.2024
svátek slaví Ludmila,
zítra Naděžda
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

07 strazisko_hospodaBouřlivé debaty se v těchto dnech vedou v souvislosti s restaurací Osma ve Stražisku. Většina tamních zastupitelů v čele se starostou navrhla restauraci pronajmout za symbolické nájemné. Ze zápisu z jednání vyplývá, že nabídku k pronájmu přednostně dostala žena, která zde byla zaměstnaná jako obsluha. O tom, čím si tuto výsadu vysloužila, se v obci živě spekuluje. Znalí situace mají ale naprosto jasno... Starosta Jaroslav Kröner však popřel, že by o celé záležitosti bylo už předem rozhodnuto. „O tom, zda a komu bude hospoda pronajata rozhodne zastupitelstvo. Šanci má stále kdokoliv,“ tvrdí v exkluzivním vyjádření pro Večerník.


Hostinec Osma byl dlouho zavřený, k jeho obnovení provozu došlo před asi dvěma a půl lety. Za loňský rok ovšem toto zařízení vykázalo ztrátu dvaačtyřicet tisíc korun. Začátkem února o jeho budoucím osudu rokovalo obecní zastupitelstvo. „Po delší debatě zastupitelstvo rozhodlo, že o hospodě bude rozhodnuto do pátého února tohoto roku, kdy se nynější obsluha rozhodne, zda si hospodu za minimální nájem pronajme, a nebo se hospoda nabídne dalšímu zájemci,“ píše se ve veřejně dostupném zápisu ze zasedání zastupitelstva obce Stražisko, které proběhlo 3. února 2014.
Kolik je to symbolický nájem? Dle našich informací by obec na ročním pronájmu vybavené restaurace v centru rekreační obce měla vydělat korunu ročně! Pro toto usnesení přitom hlasovalo osm z devíti zastupitelů, pouze jeden byl proti. „Navrhoval jsem, aby místo hospody byla pošta, a prostor, kde je nyní poštovní úřad, se pronajímal jako obecní byt. To by přineslo peníze do obecní pokladny,“ prozradil Večerníku opoziční zastupitel Radomír Krč.

Rozhoduje o obecním majetku hostinská?

Ze zápisu o zasedání zastupitelstva jednoznačně vyplývá zásadní věc: o budoucím osudu obecního majetku nerozhodují zástupci obce, ale její zaměstnankyně! Na rozhodnutí obsluhy restaurace totiž záviselo, zda bude obec moci podnik pronajmout dalším zájemcům. Něco podobného je v naprostém rozporu se zákonem o obcích. „Pokud chce obec prodat nebo pronajmout svůj majetek, musí ze zákona tento záměr zveřejnit na své úřední desce tak, aby se k němu případní zájemci mohli vyjádřit. Oznámení by zde mělo být vyvěšeno po dobu patnácti dnů. Tento úkon musí být učiněn před rozhodnutím, co s majetkem bude. Teprve z přijatých nabídek obec vybere tu, která je pro ni nejvýhodnější,“ potvrdila Večerníku tisková mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Vyhraje starostova milenka?

Ze zveřejněného zápisu vyplývá, že zákon byl na Stražisku porušen. To potvrzuje i fakt, že na úřední desce, kterou si může najít kdokoliv na webových stránkách obce, žádná nabídka o pronájmu zveřejněna není a ani nebyla. Má řadová zaměstnankyně skutečně větší pravomoci rozhodovat o obecním majetku, než celé zastupitelstvo? Jak je to vůbec možné? O odpovědích na tyto otázky se ve Stražisku živě spekuluje. Někteří místní mají jasno... „Je veřejným tajemstvím, že paní Popelková je milenkou starosty naší obce! Vědí to všichni, snad až na ty, kterých se to týká ze všeho nejvíc,“ shodlo se na této verzi Večerníku hned několik námi oslovených obyvatel Stražiska, kteří si však nepřáli být jmenováni.

Jaroslav Kröner: „O pronájmu stále není rozhodnuto“

O reakci jsme pochopitelně požádali i starostu Stražiska Jaroslava Krönera. Ten zpočátku nebyl komunikaci právě nakloněn. Dlouhodobě nebere redakční telefon, po opakované výzvě se však v pátek přece jen nakonec ozval... „O tom, kdo si hostinec pronajme, není stále rozhodnuto. Zatím máme jediného zájemce, kterým je skutečně paní Popelková. Mohou se ale klidně objevit další... Záměr pronájmu na internetu není, ale vyvěsili jsme ho na úřední desce přímo na úřadu. Nic tedy není rozhodnuto, do výběrového řízení se stále může přihlásit skutečně kdokoliv. Konečné slovo však bude mít opět zastupitelstvo,“ reagoval exkluzivně pro Večerník Jaroslava Kröner, kterého jsme se zeptali i na jeho vztah k případné nové nájemkyni. „To, že by paní Popelková byla mojí milenkou, je stoprocentní nesmysl, který je na hraně trestního oznámení. Co se týče nabídky
k pronájmu, která jí měla být učiněna, tak v tomto případě se jednalo pouze o návrh jednoho ze zastupitelů. Kdo jím přesně byl, není podstatné...,“ doplnil starosta Stražiska Jaroslav Kröner.
Případ „hospoda na Stražisku“ bude Večerník i nadále podrobně sledovat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...