Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

01 rok_lista1První číslo PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku po Novém roce vždy patří ohlédnutí za rokem uplynulým. Vraťme se tedy k událostem, na které někdo vzpomíná s nostalgií a jiný by byl rád, pokud by se vůbec nestaly. Ohlédněte se spolu s námi za věcmi, které hýbaly naším regionem. Vždyť my píšeme o vás pro vás!

LEDEN

01 prehled13_leden* REKORD! Na Kosíř si vyšláply čtyři tisíce lidí. * BŘEH PŘEHRADY SE SESUL, CESTA ZMIZELA. * Depozitář Muzea kočárů do sebe nasál hudbu Hradišťanu. * MALÁ KAPACITA ČISTIČKY ZA ZNEČIŠTĚNÍ PODHRAĎÁKU NEMŮŽE. Opětovné vypuštění rybníku v Plumlově vyvolalo řadu spekulací. * TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA NA KONICKU VYNESLA PŘES 400 TISÍC KORUN. * Na dálnici u Brodku došlo k hromadné havárii. * NOVÁ SPORTOVNÍ HALA ROZDĚLUJE NĚMČICE. Sokolovně v Protivanově svitla naděje. * V KOVU KONICE OBJEVILI METANOL. Garáž tu měl pronajatou Lubormí Klíč, u nějž inspektoři našli alkohol obsahující zvýšené množství metanolu. * V KLADKÁCH SE NAPLNO ROZJEL NOVÝ VLEK. Jízdu na prodloužené sjezdovce si lyžaři užívali. * NA PLESE V URČICÍCH SE BAVILY ŠKOLAČKY I UČITELÉ. * ZELIÁDA V „MEXIKU” POTĚŠILA VŠECHNY CHUŤOVÉ POHÁRKY. 



 ÚNOR

01 prehled13_unor* „LOM U PŘEMYSLOVIC NEVZNIKNE,” DOUFÁ STAROSTA. Objevily se spekulace ohledně vzniku nového kamenolomu nedaleko Běleckého mlýna. * V PLESÁNÍ SE NADŠENCŮM Z PLUMLOVA NIKDO NEVYROVNÁ. „Kulturák“ v Žárovicích znovu zaplavil gejzír originální zábavy. * ZLATÁ VAŘEČKA ZŮSTALA V DRAHANECH PRO ĎÁBLÍKY.  * VÁLKA MEZI OBCÍ A FOTBALISTY UKONČILA LEGENDÁRNÍ DISKOTÉKY. DJ Kopka je v Lipové „persona non grata“. Bez něj fotbalisté prodělávají. * NA PLNOU PLUMLOVSKOU PŘEHRADU LETOS ZAPOMEŇTE. *Požár zničil starý lyžařský vlek v Kladkách. * KDO ROZKRADL DOTACE NA CYKLOSTEZKU PODÉL ROMŽE? Ve hře o 1,7 milionu korun je i falšování podpisu bývalého starosty. * VE VŘESOVICÍCH OTEVŘOU NOVOU ŠKOLU. * Poblíž „Hopsa strasse” v Přemyslovicích pochovali basu. * VRCHOSLAVICE ZAŽÍVAJÍ SOKOLSKÝ ROZVOD. *V Kladkách se lyžaři řítili bílým peklem.

 

BŘEZEN

01 prehled13_brezen* PÍSEČNÁ PLÁŽ U VRBIČEK NENÍ V PLÁNU. Povodí Moravy však její vznik nevyloučilo. * POLICEJNÍ LESBIČKY DOHLÉDLY NA EROŤÁK V JESENCI. * Na koupališti ve Stražisku poškodil zloděj čerpadla. * ZBOURAJÍ SI NĚMČICE NOVOU SPORTOVNÍ HALU? Série anonymů vedla k absurdní situaci. * DRAMA V MOSTKOVICÍCH. Šofér zahučel do Hloučely a zmizel. * SMRŽICKÉ LEV PŘEDBĚHL TOHO ČESKÉHO. * V Kelčicích ochutnávali pálenky. * PROLOMÍ KUPEC PROKLETÍ POSÁDKY VE SKŘÍPOVĚ? * Nejlepší slivovicíci ve Výšovicích vypálil starosta. *ŽELEZNÝ ZEKON V KŘENŮVKÁCH: Táhnout životem s protivnou ženskou je těžší, než utáhnout Tatru v zubech. * ZEMAN V MALENÁCH. Po jednodenní návštěvě po něm zůstala jen loužička. * ORION DANCING STARS ROZTANČILY „SUPROVKU”. Tanečníci to v Němčicích pořádně rozbalili, triumf si odvezly „Bellynky” z Oslavan.


DUBEN

 01 prehled13_duben* RYBÁŘI BOJUJÍ ZA KAPRA NA PŘEHRADĚ. * Zimní plavci zápolili v Čechovicích. * OBRŮV KOČÁR PROSVIŠTĚL PŮLKOU REGIONU. * BAGROVÁNÍ PODHRAĎÁKU MŮŽE ZAČÍT ZNOVU. Do rybníka dál valí odpad 255 obyvatel Plumlova. * NAPOUŠTĚNÍ PŘEHRADY SE ODKLÁDÁ. *Do zámku v Čechách pod Kosířem míří dalších pět milionů korun. * APRÍLOVÝ KONCERT V ČELECHOVICÍCH KONEČNĚ PŘIVOLAL JARO. * V Plumlově zakázali podomní prodej. * ŘIDIČI KLIČKUJÍ MEZI VÝMOLY. Situace je nejhorší u Ohrozimi a Brodku u Prostějova. * HAČKY SE STALY HLAVNÍ VESNICÍ CYKLISTIKY. * Výstava Lilian Amann otevřela plumlovský zámek. * NOVÁ VÝROBA SE V KONICI HNED TAK NEROZJEDE. Areál bývalého OP přečkal zimu s novým majitelem. * DO LIPOVÉ BYLO NEJLEPŠÍ VYRAZIT NA KONI. Důvodem byl country bál i stav příjezdové silnice. * ROZHLEDNA NA KOSÍŘI SE UŽ ŠPLHÁ DO MRAKŮ. Sen několika generací turistů z celého kraje se stává realitou. * PLUMLOV KOUPIL POZEMKY VE ŽRALOKU. *Utržený vozík smetl u Slatinek Škodovku. * MOSTKOVICE PROVONĚLA SLIVOVICE, ŠAMPION JE Z VÁŽAN. Místní sokolovna hostila největší košt pálenek v kraji.

KVĚTEN

01 prehled13_kveten* „ČUNKOVI” ROMOVÉ ZMIZELI ZE STRAŽISKA. O ruinu bývalého mlýnu přišli kvůli dluhům. * SOKOLOVÉ DARUJÍ SOKOLOVNU KONICI. Jejich záměr s prodejem či opravou nevyšel. * NIČIVÝ POŽÁR VYPLENIL HOSPODU V PĚNČÍNĚ. * Sekyry z Konice se dostaly do knihy rekordů. *ŽRALOK UVÍTAL DVA A PŮL TISÍCE ZROZENCŮ PEKEL. Skvělý program přitáhl do autokempu davy ježibab. * VLAKY DO OLOMOUCE A KONICE ZLEVNILY. Levnější jízdenky platí i na MHD a autobusy. Musíte si o ně však říct! *HANÁCKÉMU DIVADELNÍMU MÁJI VÉVODIL BLBEC K VEŘEŘI. * PŘI OSVOBOZOVÁNÍ OBĚDKOVIC UMÍRALY I DĚTI. Klub vojenské historie Dukla předvedl, jak to v obci vypadalo před 68 lety. * NADŠENCI NA ZÁMKU KONEČNĚ UKŘIŽOVALI KRISTA. * NA SMRŽICKÉ VANDR PŘIFRČEL I KOLOBĚŽKÁŘ Z KOLÍNA. Největší turistická akce v regionu přilákala 1 424 účastníků. * MLADÍK Z PĚNČÍNA SE STAL KRÁLEM BRNĚNSKÉHO MAJÁLESU. *Na kostelecké škole museli rozpustit třídu raubířů. * NA FESŤÁKU V MOŘICÍCH TVRDLY KOŽENÉ BUNDY. * Přehrada se nečekaně zaplnila vodou.

ČERVEN

01 prehled13_cerven* POLICIE ŠETŘÍ ÚDAJNOU ŠIKANU V MATEŘINCE. * Do Pohádkového lesa ve Dzbeli si našlo cestu téměř osm set dětí. * PŘESNÝ TERMÍN NAPOUŠTĚNÍ PŘEHRADY STÁLE NENÍ ZNÁM. *Veterány zvládly štreku z Oltecu do Protivanova. * PILA VE PTENÍ POJEDE NAPLNO. Jeden z největších zaměstnavatelů na Konicku rozšiřuje výrobu. * KONICKÁ CHARITA SLAVILA DVACET LET. * V Tištíně to žije! Sultán Solimán tam provdal dceru. * KOUPALIŠTĚ NA STRAŽISKU OTEVŘELO, V PŘEHRADĚ SE KOUPOU STOVKY ŽAB. * Barbarství! V biokoridoru u Bedihoště skončily ojeté pneumatiky. * JINDŘIŠKA LABOUNKOVÁ Z MYSLEJOVIC OSLAVILA STO LET. * Na Hrách bez hranic ve Stínavě rozhodovala mrštnost, obvod hrudníku i potence. * NOVÁ DOMINANTA HANÉ BYLA OTEVŘENA. Z rozhledny na Kosíři dohlédnete až na Praděd. * PŘEHRADU MAJÍ SPASIT ČERVENÉ KONTEJNERY. * Prostějovsko v soutěži o vesnici roku neuspělo. * NA OHROZIMSKÉ HYNOU TŘEŠNĚ. Silničáři je pokácí. * STOVKA MLADÝCH OLYMPIONIKŮ SOUTĚŽILA VE SKALCE. * Indiánské odpoledne přilákalo do Ivaně „bledé tváře“ ze širokého okolí. * VOJÁČKŮV TÁBOR VE STRAŽISKU PO LETECH OŽIL. Rodí se tu projekt magického místa plného tajemství i strašidel. * DO NEZÁTEK DORAZILI MILOVNÍCI ZIMNÍCH SPORTŮ ZE VŠECH KOUTŮ SVĚTA. Na třetím nultém ročníku zimní Olympiády v Nezamyslicích se řehtaly děti i dospělí. * DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ NOVÉHO MUZEA DRAHANSKÉ VRCHOVINY POTĚŠIL VYSOKOU NÁVŠTĚVNOSTÍ. * Žáci v Nezamyslicích se dočkají zastřešené zastávky. 

ČERVENEC

01 prehled13_cervenec* ZLODĚJI DEVASTUJÍ HŘBITOVY NA PROSTĚJOVSKU. * Druhý ročník STARTfestu v Želči válel ve velkém stylu. * NECKYÁDA ANEB KDO NEBYL MOKRÝ S NÁMI, BYL SUCHÝ PROTI NÁM. V Brodku u Konice se konal první ročník originální recesistické soutěže. * V PTENÍ ZASE PRASKAJÍ DOMY. * Skalka hostila setkání hasičských veteránů. * HNĚDÝ PODHRAĎÁK ANI ZELENÁ PŘEHRADA PLAVCE NELÁKAJÍ. * Blátošlap zatočil s rostlinami na dně přehrady. * PATRON ŘEMESLNÍKŮ BY MĚL Z JOSEFKOLU RADOST. Setkání mistrů řemesla kolářského a kočárnického zcela ovládlo zámecký park v Čechách pod Kosířem. * FESTIVAL VE VOJTĚCHOVĚ VONĚL LÉTEM I ROMANTIKOU. * Stroje na Traktoriádě ve Stínavě jsou rok od roku rychlejší. * NĚMČICKÉ HODY SE VYDAŘILY. * ROZHLEDNA NA KOSÍŘI ČELÍ VANDALŮM, JEJÍ ARCHITEKT VÁŽNÉ NEMOCI. * Konický triatlon ve velkém vedru upekl závodníky. * SUCHODLSKÁ TRAKTORPÁRTY PŘEPISOVALA HISTORII. * Zlechov spí, bezďáci stále nemají co ukrást. * DOBROVOLNÍ HASIČI Z LEŠAN OSLAVILI STOTŘICÁTINY.

SRPEN 

TRUCTORTRIAL V LUDMÍROVĚ SE POTÝKAL S PROBLÉMY. Diváka zasáhl letící model letadla do hlavy, závod Jóžina z Bážin skončil fiaskem. * U KONICE SE SETKALY TŘI RAKOVÉ. * Prostějované se potí a rádi by na pláž „U vrbiček“. Tam však chybí voda. * U OBŘÍHO POŽÁRU VE VÍCOVĚ BYLI PRVNÍ HASIČI Z PLUMLOVA. Dobrovolníci naplno prokázali svoji akceschopnost. * V RAKOVÉ PRODÁVALI PROŠLÉ PÁRKY Z POLSKA. * Na hřbitově v Pěnčíně řádili zloději. * LUDMILA WICHTERLOVÁ ZE STRAŽISKA V PLNÉ SVĚŽESTI OSLAVILA 96. NAROZENINY. *Krumsínská petanquová elita se utkala „U vrbiček“. * O SMRŽIC SE DÁ DOSTAT JEDINĚ HELIKOPTÉROU. Rekonstrukce kanalizace i dvou mostů způsobuje dopravní chaos. * PLUMLOVSKÝ DUATLON UŽ ZNÁ SVÉHO PLUMLOVMANA. * Ve Vrbátkách otevřeli nový sběrný dvůr. * DOŽATÁ V PIVÍNĚ BAVILA ORIGINÁLNÍM PROGRAMEM. Pohádkový konec prázdnin v Plumlově nadchl více než šest stovek malých návštěvníků. * PAMÁTNÉ ALEJI V KONICI ZVONÍ UMÍRÁČEK. * SKŘÍPOV PATŘIL ŔÍMANŮM, HUSITŮM I RUDOARMĚJCŮM. Třetí ročník Military Festu si v areálu Břízky nenechaly ujít stovky návštěvníků. * KONEČNĚ! PO ČTYŘECH LETECH SE PŘEHRADA ZAČALA PLNIT VODOU. * Hody v Bílovicích otevřely pivní slavnosti. * MIKROREGION NĚMČICKO TO ROZJEL NA PLNÝ PLYN VE VRCHOSLAVICÍCH.

ZÁŘÍ

* LIDÉ Z HRADČAN-KOBEŘIC NECHTĚJÍ MÍT Z VESNICE CIKÁNSKOU OSADU. Proti přistěhovalcům se radnice brání vykupováním domů. * NÁSTUPCI ROBERTA ZMĚLÍKA ZÁPOLILI V IVANI. *Na nejlepším hanáckém vdolku si pošmákli jen trpěliví. * V URČICÍCH OŽIVILI STALETOU TRADICI MARIÁNSKÝCH POUTÍ. * Smržické Šlapky se zúčastnilo přes tisíc sportovců. * VE VRBÁTKÁCH OTEVŘELI NOVÝ DŮM S PEČOVATELSKOU SLUŽBOU. * Opravená hráz Plumlovské přehrady láká k procházce. * FIRMY NA KONICKU DÁVAJÍ HROMADNÉ VÝPOVĚDI. Preciosa do konce roku propustí dalších čtyřicet zaměstnanců. * PRVNÁČCI Z VŘESOVIC ZAMÍŘILI DO NOVĚ OTEVŘENÉ  RADOSTNÉ ŠKOLIČKY. * Cyklisté už posedmé profrčeli celým Němčickem. * CIKÁNSKÉ RODINY SE STĚHUJÍ Z DOBROMILIC. Po některých zůstala spoušť a metráky odpadků. * PŘEHRADA HLÁSÍ KONEC REVITALIZACE. Na dně nádrže však stále rostou kopřivy. * NA PLUMLOVSKÉM VINOBRANÍ BY SE „CINKNUL“ I KARDINÁL RICHELIEU.  * Cyklisté ve Štětovicích se změnili v golemy. * RODINA SMRŽICKÉ STAROSTKY MOŽNÁ PĚKNĚ VYDĚLÁ. Největší vesnice v regionu žije skandálem s pozemky, jejichž cena se má po schválení nového územního plánu prudce zvýšit. * SVATÝ VÁCLAV BDÍ NAD MUZEEM KOČÁRŮ. Akce v Čechách pod Kosířem vzdala hold zavražděnému patrnou české země. * V OCHOZI VÁCLAVA OSLAVILI S MASTNÝMI ÚSTY. *OPILÝ ŘIDIČ BEZ ŘIDIČÁKU V KRADENÉM AUTĚ KOSIL U VÍCOVA STROMY. 

ŘÍJEN

01 prehled13_rijen*„SUPROVKA“ V NĚMČICÍCH NAD HANOU MÁ DO BŘEZNA PLNO. Hala byla slavnostně předána do plného provozu. * PŘEHRADA PŘESTÁVÁ BÝT ZELENÁ. Na dně napouštěné nádrže konečně posekali trávu. * KLOBÁSA Z KONICE NEMÁ V KRAJI KONKURENCI. *Dřevorubci bloudící hořícím lesem prověřili IZS. * BĚŽCI ZÁVODILI V ZAKÁZANÉM PROSTORU. U Prostějoviček nejen změřili síly, ale mohli se i kochat krásnou přírodou. * V NĚMČICÍCH NAD HANOU CHTĚJÍ VYRÁBĚT ROPU. Fabrika na výrobu maziv z tuku ve městě po protestech nevznikne. Potká stejný osud i další projekt? * PODZIM PŘIVÍTALI MALÍ I VELCÍ NA DÝŇOVÝCH SLAVNOSTECH. V kosteleckém Zahradnickém centrum Marciánová to žilo. * PO DVOU LETECH DOJEL VLAK Z CHORNIC AŽ DO DZBELE. Tradičního spoje jedoucího z Prostějova se však zatím nedočkáme. *KONÍM ZE SRDÉČKA POMÁHÁ MAGIE PRAVĚKÝCH LOVCŮ. Nikasovi ze stáje mezi Hvozdem, Ludmírovem a Ponikví se podařilo urvat druhé místo ve Velké pardubické. * PROJEKT STEZKY KOLEM PLUMLOVSKÉ PŘEHRADY STÁLE ŽIJE. * „O NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN NESTOJÍME,“ ZNĚLO VE SMRŽICÍCH. Lidé v „kulturáku“ vyjádřili námitky proti chystaným změnám. * PŘI HUBERTOVĚ JÍZDĚ VLÁLY HŘÍVY NA SLUNCI. Koně se s koncem sezóny nechtěli smířit a utekli. * ZEMŘEL STAROSTA OTINOVSI ZDEŇEK RADA. 

LISTOPAD

01 prehled13_listopad* NÁMĚSTÍ V KONICI PO OPRAVĚ ZMĚNÍ TVAR. Na realizaci záměru budou radní finance teprve hledat. * NOVÁ DĚDINA ŽÁDÁ TÉMĚŘ NEMOŽNÉ. * Stezku odvahy v Kostelci na Hané prošli bez komplikací jen vyčůraní. * PROSTĚJOV DO DRŽOVIC DALŠÍ PENÍZE POSÍLAT NEBUDE. *Zdětín Martina oslavil vepřovými hody. * OHNIVÉ PEKLO V BRODKU U PROSTĚJOVA. Kdo zapálil stoh slámy? * OBCHOD V KONICI PO 21 LETECH SKONČIL. BUDOU NÁSLEDOVAT DALŠÍ? Zastupitelstva se snaží dělat, co mohou, aby krámky v obcích udržela. * TAJEMNÁ HRABĚNKA HOSTILA PEKELNÉ BYTOSTI. V Dobromilicích se podařilo navázat na tradici legendárního Strašidelného vévozu. * OPRAVY R46 NEKONČÍ. U Olšan zbourají starý nadjezd. * PODHRAĎÁK SE LETOS OPRAVOVAT NEBUDE. Rekonstrukci hráze oddálilo odvolání majitele „Sandokana“. K ROZHLEDNĚ NA KOSÍŘI VEDE NOVÁ „LUXUSNÍ“ CESTA. * NAPOLEONOVA VOJSKA VYPLENILA ČTYŘI VESNICE. V parku v Čechách pod Kosířem se konalo velkolepé divadlo.


PROSINEC
 
* VESNICKÉ POŠTY MOŽNÁ ZANIKNOU. Lidem už nyní vadí jejich omezená pracovní doba, možné rušení považují za bláznovství. *V PTENÍ SE ROZZÁŘIL STROM I KOSTEL. * MEZI PROSTĚJOVEM A OLOMOUCÍ BUDE PO KOLEJÍCH PENDLOVAT KOSÍŘ I PLUMLOV. * ŠESTICE KAPEL ZMÁKLA ROCKOVÝ MARATON. „Vánoce, Vánoce přicházijó!“ znělo mimo jiné Jesencem. * SMRŽICE JSOU OPĚT PRŮJEZDNÉ. * ORKÁN XAVER KÁCEL STROMY. Bouře způsobila minimálně dvě dopravní nehody, hasiči se nezastavili. * PŘESTÁRLÉ ALEJE U SILNIC OHROŽUJÍ ŘIDIČE. Nic převratného se však nechystá.  * OPRAVY R46 U BRODKU U PROSTĚJOVA SKONČILY. * Na přehradě staví třetí hráz. * VÁNOCE DO NĚMČIC NAD HANOU PŘILÉTLY NA PERUTÍCH ANDĚLA. Originální příběh o hledání štěstí nadchl vyprodané kino Oko. * PIRÁT SILNIC Z VÍCOVA VĚZENÍ ZATÍM UNIKL. Denis Gridil kvůli chlastu přišel o řidičák. Přesto opilý naboural cizí auto. Od soudu odešel s alternativním trestem. * ZMIZÍ JACHTY Z PLUMLOVSKÉ PŘEHRADY. Rozpoutala se diskuse ohledně budoucnosti jachtingu na nádrži. * ADVENT U KOČÁRŮ KŘÍSIL VÍRU, NADĚJI A LÁSKU. * Knihovnu v Hrdibořicích prostoupilo vánoční kouzlo. * PARÁDA! NAD KONICÍ VZPLÁLY HVĚZDY. Tradiční ohňostroj ani vánoční trhy letos nezklamaly.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...