Dobré ráno, dnes je středa 23.10.2024
svátek slaví Teodor,
zítra Nina
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

01 kosir_sobota_1V novém roce vedou všechny cesty na Kosíř! Tohle motto první den v roce platilo pro 2 529 turistů, kteří si z vrcholu hanáckého Mont Blancu na hrudi odnesli vínově červenou placku. Letos na ní poprvé byla vyražena nová rozhledna. Osvědčené heslo se vztahovalo i na rekordních 266 běžců, kteří se v sobotu utkali v 35. ročníku Memoriálu Květoslava Křížka.

Do počtu lidí při 27. ročníku Novoročního výšlapu na Kosíř negativně promluvilo středeční nevlídné počasí. Při loňském rekordním ročníku byla účast o více jak tisícovku vyšší. „Na Nový rok se na Kosíři schází lidé téměř z celé Moravy. Potvrdilo se nám, že i když je sebehorší počasí, tak těch dva a půl tisíce nadšenců vždy dorazí,” sdělil nám Vladimír Grézl z TJ Sigma Lutín, která oblíbenou akci pořádá společně s hasiči ze Slatinek.

V sobotu 4. ledna na Kosíř vyznavači pohybu na čerstvém vzduchu zamířili opět. Tentokrát se jednalo o účastníky 35. ročníku Zimního běhu přes Kosíř. Memoriál Květoslava Křížka je prvním dílem Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Tohoto seriálu akcí se účastní celá řada velmi zdatných amatérů, do jednotlivých klání se však mohou zapojit všichni bez ohledu na věk i výkonnost.

 Letos se organizátoři běhu přes Kosíř museli popasovat s rekordní účastí, kterou za více jak tři desítky předchozích ročníků nepamatují. Na desetikilometrovou trať pro juniory a dospělé z lázní Slatinice vyběhlo celkem 266 vytrvalců. Doprovodného dětského zimního běhu, který se v sobotu v okolí lázní běžel vůbec poprvé, se zúčastnilo přes šedesát dětí. „Tak vysoká účast nás mile překvapila. Dokonce jsme pro všechny neměli dostatek startovních čísel. Je cítit, že mezi lidmi je o rekreační běh čím dál větší zájem. Kromě toho nám asi pomohlo i neobvykle teplé počasí. Na horách není sníh, a tak lidé dali přednost běhu před lyžováním,“ mínil Vladimír Grézl z TJ Sigma Lutín, která akci organizovala ve spolupráci s olomouckou Ligou stovkařů.

Během samotného závodu si sportovci mohli ověřit, že běhat se dá skutečně za jakýchkoliv podmínek. Ty sobotní totiž měly k ideálu daleko. „Trať byla krásná, ale strašně rozblácená. Při výběhu to podkluzovalo, při sbíhání zase hrozilo, že si člověk pořádně naryje. Sám jsem viděl, jak jeden z běžců v prudkém kopci upadl, jel chvíli po zádech, ale hned zase vstal a bojoval dál,“ popsal dvaatřicetiletý Martin, který se běhu zúčastnil poprvé. „Příští rok jsem tu zas,“ dodal hned vzápětí. Bláto na botách však určitě nebylo tím hlavním, co si účastníci obou novoročních akcí z vrcholu Kosíře odnášeli. Tím hlavním byl dobrý pocit z toho, že se jim podařilo překonat vlastní lenost. 

01 kosir_sobota_201 kosir_sobota_301 kosir_sobota_4

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...