Dobré ráno, dnes je středa 23.10.2024
svátek slaví Teodor,
zítra Nina
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

51 nikdy_nespiTrojice kamer od předminulého týdne hlídá hráz plumlovské přehrady. Díky unikátnímu systému vysokého rozlišení spojeného s nočním viděním zaznamenají elektronické oči každé auto, které na opravenou hráz vjede. Jeho řidiči pak hrozí pokuta až dva tisíce korun. Firma, která kamery na hráz dodala, s nimi má ovšem i další velmi smělé plány. Večerník ví jaké...

V průběhu předvánočního týdne byly na stožáry nad hrází plumlovské přehrady umístěny celkem tři kamery. Ty jsou schopny ve vysokém rozlišení zaznamenat registrační značku každého auta, které po hrázi přejede. Jedna z kamer je navíc otočná a umožňuje tedy výhled po okolí hráze. Všechna tři zařízení pracují ve vysokém rozlišení a jsou opatřeny systémem pro noční vidění. „To zaručuje, že registrační značka vozidla bude ze záznamu jasně čitelná v noci stejně jako ve dne,“ potvrdil exkluzivně Večerníku Milan Špaček ze společnosti vyrábějící kamery. Značka hříšníků projíždějících po hrázi bude následně předána policii ČR. Za spáchání přestupku pak neukázněným řidičům hrozí pokuta až dva tisíce korun.

Bude mít kameru každá vesnice?

Monitorovací systém Dagmara, který byl na hrázi plumlovské přehrady nainstalován, vyvinula firma z Pěnčína. Její zástupci nyní jednají s přibližně stovkou starostů. Podle nich by kamerový systém přispěl k výraznému snížení kriminality v celém regionu. „Kamery by mohly být nainstalovány u vjezdu do každé obce. Zaznamenaly by tak všechna auta, která by vesnicí projela. Pokud by byl v obci třeba vykraden rodinný dům či by zmizely věci ze hřbitova, záznam z kamery by byl ihned předán policii ČR. Kriminalisté by na jeho základě mohli být přivedeni na stopu pachatelů, které se jinak často nedaří vypátrat. Vše by mělo i preventivní účinek. Pokud by zloději věděli, že kamery v obci jsou, pak by se jí určitě snažili vyhnout,“ sdělil nám dále Milan Špaček s tím, že první vlaštovkou v této věci je právě Pěnčín.
Nic však není zadarmo. „Pořízení jedné kamery přijde na necelých šedesát tisíc korun. Ke kameře pak může být dodán i bezpečnostní modul, který by měl v případě jejího poškození okamžitě upozornit Policii ČR,“ doplnil Špaček, podle něhož by v tomto případě s ochrannou citlivých osobních údajů neměl být problém. „K údajům by se dostali pouze policisté, nikdo jiný,“ reagoval Špaček.
Zda se kamery v průběhu následujícího roku ve vesnicích na Prostějovsku skutečně objeví, tak o tom budou průběžně rozhodovat zastupitelstva jednotlivých obcí.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...