Dobré ráno, dnes je středa 23.10.2024
svátek slaví Teodor,
zítra Nina
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO + FOTOGALERIE: Pod slovem Vánoce si každý z nás představí něco jiného. A podle toho je i prožije. Něco jiného od nich očekává majitel prodejny elektra, něco jiného učitelka základní školy a něco jiného farář z vesnické farnosti. Šanci prožít během těchto čím dál více komerčních „svátků“ něco skutečně svátečního dostali všichni, kteří včera, tj. v neděli 29. prosince dorazili do chrámu svatého Bartoloměje v Želči.

V želečském farním kostele se konal tradiční vánoční koncert. Pod vedením Dagmar Kolářové na něm společně vystoupili Dómský komorní sbor a orchestr Brno. Do zaplněného chrámu si našli cestu nejen milovníci vážné hudby, ale všichni, pro které se slovo Vánoce nesmrsklo pouze na pobíhání po supermarketu, smaženou rybu a pojídání cukroví před televizní obrazovkou. „Kdy už jindy, než v těchto dnech, bychom se měli zastavit, abychom byli schopni naplno prožít radost z Kristova narození. A právě dobrá hudba má tu jedinečnou schopnost zastavit na chvíli čas a povznést naši duši k něčemu vyššímu, co přesahuje naše každodenní pachtění,“ uvedl vystoupení místní farář.
Krátce na to se kostelem, zasvěceném patronovi horníků a vinářů, rozezněly tóny koled v podání Dómského komorního sboru. Smíšený pěvecký sbor vznikl před pěti lety v Brně a tvoří jej převážně mladé nadějné zpěvačky. Za svou krátkou existenci už stihl vystoupit při několika exkluzivních příležitostech, mezi něž nepochybně patřila i mše vedená papežem Benediktem XVI. při jeho návštěvě moravské metropole. V doprovodném orchestru pak na basu hrál také prostějovský rodák Rosťa Tománek.
Kromě několika koled byla na programu především skladba Gloria od slavného italského skladatele Antonia Vivaldiho. Posluchači se tak na vlastní uši mohli přesvědčit, že Vivaldi není jen Čtvero ročních období. Všem bylo po skončení koncertu jasné, že tento „červený kněz“, jak se mu kvůli barvě jeho vlasů přezdívalo, dokázal složit nádhernou hudbu i na slova starobylého hymnu Gloria in excelisis Deo čili Sláva Bohu na výsostech.
Koncert si vysloužil dlouhý potlesk vděčného publika, v němž byly zastoupeny skutečně všechny generace. Nechybělo v něm dokonce i přibližně půlroční miminko, které krásné barokní hudbě naslouchalo s neobyčejně soustředěným výrazem. „V duchu jsem se přenesl do dob, kdy Vánoce ještě měly svůj pravý smysl a lidé uměli žít ve větší harmonii se svým okolím, druhými lidmi i se sebou samými,“ nechal se po skončení vánočního koncertu v Želči slyšet jeden z jeho návštěvníků.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...