Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

46 ohrozim konec prodejnyAutobusová zastávka, hospoda, prodejna potravin, obecní úřad, kostel a hasičská zbrojnice. To byla odnepaměti centra společenského života každé menší vesnice. Doba se ovšem rychle mění, lidé s auty nakupují v městských supermarketech, ti ostatní poprosí své blízké o totéž. Není tak divu, že obchůdky v téměř všech menších obcích se dlouhodobě nachází na pokraji klinické smrti. Pokud však úplně zkrachují, bude to pro starší obyvatele vesnic představovat zásadní problém...   

Ukázkový příklad nabízí prodejna v Ohrozimi, která musela zavřít po více jak dvaceti letech své nepřetržité existence. „Otvíral jsem přesně prvního srpna před jednadvaceti lety, skončil jsem letos v listopadu. Obchod mě a moji rodinu tedy živil víc jak dvacet let...,“ svěřil se Večerníku zklamaným hlasem František Nájemník. „Nedá se nic dělat, lidé dnes žijí a nakupují zcela jinak. Ti, co mají peníze, vezmou auto, jedou do supermarketu, kde nakoupí zboží v akčních slevách. V této nerovné cenové válce tomu nemůže nikdo konkurovat. Většina zákazníků k nám tedy přišla jenom tehdy, když si v supermarketu něco zapomněla koupit. Jinak přišla jen důchodci a maminky na mateřské dovolené. Prodávali jsme hlavně pečivo, nápoje a občas čerstvou uzeninu. Nic dalšího skoro nemělo cenu mít na pultě. Přesto jsme se zuby nehty docela dlouho drželi nad vodou,“ popsal pošmourný stav Nájemník.

Vaz mu zlomila vietnamská konkurence
Definitivní ortel ohrozimského obchůdku přišel před pár dny. „Vietnamský nájemce otevřel obchod bývalé Jednoty, což znamenalo náš rychlý konec. Třeba rohlík prodává fakticky za stejnou cenu, za jakou jsem ho já nakupoval. A to jsem byl ve spolku, díky čemuž jsem měl nižší ceny. Nechápu, jak to dělá,“ nechal se slyšet František Nájemník, který rodinný dům, v němž obchod provozoval, nabídl k prodeji.  

Už se těší do důchodu
Nájemníka těší snad jen to, že už si může užívat důchodu. „Horší je to s mojí manželkou, které zbývají ještě dva roky. Bojím se, že práci bude hledat hodně těžko,“ míní. Příčiny krachu drobný živnostník nevidí pouze ve změně životního stylu lidí, ale také ve stále rostoucích nákladech. „Maloobchodník dnes dostává rány ze všech stran. Třeba za elektřinu jsem musel platit čtyřikrát tolik, co před dvaceti lety. Přitom naše zisky spíše klesaly,“ zmínil se Nájemník, který donedávna provozoval také krámek v nedalekých Bílovicích. I tam ale skončil. „Letos v létě mi neprodloužili nájemní smlouvu,“ prozradil další neradostnou zprávu.

Krachnou i další obchůdky?
Krámek v Ohrozimi určitě není v regionu jediný, který dlouhodobě bojoval o přežití. Zastupitelstva obcí přitom dělají vše pro to, aby je udržela. „Lidé žijící na vesnicích stárnou, a z toho plyne jejich horší pohyblivost. Pokud by nemohli alespoň základní potraviny sehnat v blízkém obchodu, bude to pro ně zásadní problém,“ uvědomuje si například Vladislava Bábková, starostka nedalekých Lešan. Obec pronajímá objekt, kde funguje obchod, za tisícikorunové nájemné. „Rovněž plánujeme budovu zateplit, aby klesly náklady na její vytápění. To se však bude odvíjet od toho, jestli se nám na tuto akci podaří získat dotace,“ dodala Bábková.    

K hospodě dostali i obchod
Zajímavý „fígl“, jak udržet obchod ve vesnici, vymysleli také ve Skalce. Zájemcům, kteří v obci chtěli před rokem provozovat hospodu, k ní povinně přidali i krámek. „Byla to naše podmínka. Uvědomujeme si, že ani jedno není žádná velká výhra, a že obchodní činnost byla pro nájemce hospody něčím novým. Přesto jsme rádi, že díky tomu je ve vesnici k mání aspoň pečivo a základní potraviny,“ vysvětlil důvody tohoto kroku starosta Skalky Antonín Frgal. Zda se obchod i ve Skalce podaří udržet, však není úplně jisté. „Nájemní smlouva je na dva roky, pak uvidíme,“ dodal Frgal.
Po možném krachu kamenných obchodů na malých vesnicích se nabízí možnost, že do obcí bude zajíždět pojízdná prodejna. Této variantě by se však většina starostů chtěla vyhnout. Obchod totiž na vesnici totiž není pouze prodejní plocha, kde se dají sehnat potraviny, ale také místo vzájemných setkání...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...