- 13. listopad 2013
- 1711x
FOTOGALERIE Vůně vařeného masa, čerstvých jitrnic a dalších zabíjačkových specialit přivádějících chuťové pohárky do stavu nirvány se od sobotního rána linula Zdětínem. Obec totiž ve spolupráci s místními hasiči a sokoly uspořádala již tradiční Martinské vepřové hody, které navíc v podvečer doplnil šestý ročník koštu slivovice a pálenek. Následně vše završila taneční zábava pod vedením Jaroslava Knejpa.
„S přípravami jsme začali už ve čtvrtek, v pátek jsme krájeli a rozpouštěli sádlo, dělali škvarky a dnes jsme tu od sedmi od rána. Nezabíjeli jsme živé prase, to by bylo složitější z hlediska předpisů, ale z Lešan jsme přivezli dvě půlky a další věci na zpracování,“ sdělil nadšený starosta obce Robert Kříž, jenž se do akce aktivně zapojil.
Pod vedením dvojice zkušených řezníků tak v prostoru za zdětínskou sokolovnou i přímo v ní spousta dobrovolníků pracovala na přípravě čerstvých delikates. A vedli si tak dobře, že si pro lahodný výsledek přicházely od samotného dopoledne desítky místních i přespolních, kteří se uznale olizovali obrazně až za ušima.
„Mám na to velice kladné ohlasy, snědlo se úplně vše, pouze jsme stačili schovat trochu pro setkání s důchodci, které se za doprovodu hudby uskuteční v polovině prosince. Teď už se totiž prasata chovají málokde, lidé na to nemají čas ani krmivo,“ vysvětloval velký zájem o akci starosta.
Do akce se ke spokojenosti prvního muže Zdětína zapojily všechny místní spolky i „kluci“, jak si říká tamější skupina důchodců. „Podílejí se občané, kterým není lhostejný kulturní a společenský život v obci. Za tuto obětavost jim patří velký dík,“ ocenil spolupráci.
Poté, co si všichni dostatečně pochutnali a naplnili natěšené žaludky, přišla řada i na druhý bod sobotního programu. Tím byla další oblíbená činnost, a sice ochutnávka domácích pálenek. Do šestého ročníku zdětínského koštu přihlásili majitelé zhruba desítku vzorků a byl to dramatický a téměř nerozhodný souboj.
O posouzení kvality nápojů z různých druhů ovoce byla požádána pětice zodpovědných poradců pod vedením Jaroslava Kabrhela, jeho tým dále tvořili „kapitán“ Petr Kučera, Tomáš Božek, „trenér“ Vladimír Sedláček a Jirka Kučerová.
Nejvyšší bodové ohodnocení nakonec získal výpěstek Miroslava Bubeníčka, pouze bod však na něj ztratil druhý Petr Sekanina a jen další tři body zpět zůstal bronzový Jaroslav Franc.
„Základem je kvalitní ovoce. Manželka jej sbírá, já ho zpracovávám. Pěkně to rozmačkám, až z toho vznikne marmeláda a pak už to jde jako po másle. Důležité je do toho dát srdce,“ prozradil vítěz svůj recept s tím, že do soutěže přihlásil letošní meruňku. „Letos je dobrá úroda, ještě budu pálit ze švestek a jablek,“ zmínil spokojený Bubeníček s tím, že nyní už může začít zima. A za muziky produkované Jaroslavem Knejpem se všichni příjemně bavili ještě dlouhé hodiny.