Příjemnou noc, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 drzoviceNa konci března Večerník jako první informoval o novém požadavku starostky Držovic Blanky Kolečkářové. Ta při údajné snaze o narovnání vztahů s Prostějovem slevila ze svých nároků. Kromě již prostějovským zastupitelstvem schválené částky ve výši 2,9 milionu korun, coby konečnému majetkovému vyrovnání po odtržení Držovic v polovině roku 2006, požaduje první žena sousední obce ještě dalšího půldruhého milionu místo pěti, o kterých rozhoduje Krajský soud v Brně. O jejím návrhu teprve minulé úterý rozhodovalo Zastupitelstvo statutárního města Prostějova.

Nový návrh o vyřešení majetkového vyrovnání s obcí Držovice projednávali prostějovští zastupitelé minulé úterý. A nutno říci, že diskuze zastupitelů napříč politickým spektrem byla více než vzrušená. „Dne sedmadvacátého března tohoto roku jsme všichni obdrželi návrh starostky Držovic Blanky Kolečkářové. Šlo o možnost mimosoudního vyrovnání, v němž naši sousedé počítají se zaplacením už námi schválených 2,9 milionu korun jako podíl na vybraných daních z druhé poloviny roku 2006. Ovšem navíc Držovičtí požadují, a uvádějí to jako velmi vstřícný krok z jejich strany, milion a půl místo soudně vymáhaných pěti milionů korun. Jenom připomínám, že  v této věci je v současné době pozastaveno řízení u Krajského soudu v Brně. Za radu města proto předkládám zastupitelstvu návrh usnesení, ve kterém neakceptujeme žádost starostky Kolečkářové, a za druhé, že souhlasíme s pokračováním soudního řízení. Když říkáme, že vyčkáme rozhodnutí soudu, je to naprosto legitimní. Pokud by totiž krajský soud zamítl požadavky Držovic, pak by onoho půldruhého milionu bylo pouhým dárkem Prostějova Držovicím. A nevím, jak bych zastupitelům a prostějovské veřejnosti vysvětloval, že poskytujeme tak luxusní dary,“ uvedl před zastupiteli Miroslav Pišťák (ČSSD), primátor statutárního města Prostějov. „Z naší strany v žádném případě nejde o projev nepřízně vůči občanům sousední obce, ale my zase musíme hájit zájmy občanů Prostějova,“ dodal Pišťák.
Následná rozprava k návrhu usnesení byla hodně bohatá na názory. „Já si myslím, že celou tuto kauzu bychom měli posuzovat z hlediska toho, že jde o naše bývalé spoluobčany a obec, která je dlouhá léta psychicky i fyzicky spojena s Prostějovem. Když se to vezme z hlediska našeho ročního rozpočtu ve výši zhruba tři čtvrtě miliardy korun, tak bych se přimlouval pro akceptování návrhu starostky Kolečkářové. Pro Držovice je každý milion velmi významná částka,“ prohlásil Václav Kolář (TOP09). „My už jsme pane Koláři prokázali tolik vstřícnosti vůči Držovicím! Vždyť jsme nedávno nad rámec našich povinností schválili částku 2,9 milionu korun, kterou jsme byli ochotni poslat na účet obce Držovice. Kdo jim chce zaplatit další milion a půl, ať vysvětlí našim občanům, že o to méně bude opraveno například chodníků,“ odpověděl okamžitě primátor Miroslav Pišťák.
„Chceme Držovicím zaplatit skoro tři miliony. Teď požadují dalšího půldruhého milionu. Když přijdou za rok, že chtějí zase milion, to jim zaplatíme taky? Připadá mi, že když sousedé v Držovicích lepí nějaké díry v rozpočtu, tak si prostě řeknou o peníze Prostějovu,“ nebral si servítek Radek Zacpal (nezařazený), předseda finančního výboru města. „Nemám nic proti občanům Držovic, ale jejich neustálé požadavky považuji za překročení hranic slušného chování,“ dodal Zacpal. Své si k celé záležitosti řekl také komunistický zastupitel Josef Augustin. „Zajímalo by mě, jestli o sporu vědí občané Držovic. Ptám se, jestli náhodou nejde o osobní spor starostky Kolečkářové s takzvaně velkým bratrem, který má podle ní zřejmě bezednou kapsu,“ řekl na úterním jednání prostějovského zastupitelstva Augustin.
Hluboce nesouhlasím s názorem, který zde přednesl kolega Václav Kolář. Vím, že on je hodný a kdyby měl tolik peněz, Držovicím by je klidně dal ze svého. Na druhé straně by si měl uvědomit, že nezastupuje tady sebe, ale zájmy občanů Prostějova. Nabídka vůči Držovicím byla z naší strany více než velkorysá a Držovičtí s ní nesouhlasili. Dobře, nechejme tedy rozhodnout soud, který vyřkne konečný ortel. Pak bude jasné, jestli máme něco platit nebo ne a zároveň už nikdy potom nebude moci tato sousední obec po městu chtít další a další peníze,“ pronesl svůj názor také radní Zdeněk Peichl (ODS).
Po něm se do diskuze přihlásili i další zastupitelé. Nakonec se drtivá většina z nich shodla na schválení návrhu rady města. Držovicím se tedy v tuto chvíli nebude dávat ani koruna a počká se na rozhodnutí Krajského soudu v Brně!
Odpověď z Držovic na sebe nenechala dlouho čekat. Blanka Kolečkářová si posteskla, že o rozhodnutí zastupitelů se nedozvěděla od vedení města Prostějova, ale od novinářů. „Zcela náhodou jsem ke svému překvapení zjistila, a to z médií, že prostějovské zastupitelstvo projednávalo soudní spor s naší obcí. Ač jsem napsala dva dopisy primátorovi i zastupitelům, a to v březnu a září tohoto roku, nikdo mi dodnes neodpověděl,  ani se mnou nikdo  nemluvil. Obec Držovice i soud v Brně stále čeká na vyjádření prostějovského magistrátu k celé záležitosti. Chtěla bych vzkázat občanům Držovic i Prostějova, že já už víc udělat nemůžu. S pokorou nabízím celý rok 2013 smír a pěkné sousedské vztahy. Jak je ale vidět, zastupitelé Prostějova nemají zájem...,“ uvedla v tiskovém prohlášení Blanka Kolečkářová, starostka Držovic. Jeho plné znění najdete už teď na webu vecernikpv.cz!     
Po úterním rozhodnutí prostějovského zastupitelstva je tak jasné, že oba tábory budou čekat na rozhodnutí soudu. To ale může trvat i několik let...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...