Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

44 kladky_xyZvonění kovadliny, ale hlavně dmýchání pracujících měchů vítalo v sobotu 19. října návštěvníky Slavností ohně na louce nedaleko pramene Velké Hané v Drahanech. Se zatajeným dechem sledovali malí i velcí návštěvníci například odlévání bronzu stejným způsobem, jakým to dělali naši předkové před čtyřmi tisíci lety. Letos byla akce zaměřena především na zpracování kovů, ať už lití bronzu nebo výrobu železa.

Slevačskou dílnu, jejíž centrum tvořila malá jamka v zemi, měl na povel archeolog Filip Šrámek. „Uvnitř ní je tyglík s bronzovinou zasypaný dřevěným uhlím. Dmýcháním jej musíme zahřát na teplotu kolem tisíce stupňům, aby byl kov tekutý,“ vysvětloval experimentátor, který má za sebou desítky úspěšných taveb. Kov odléval do jednorázových forem z jílu. Po jejich zchladnutí a rozbití se vyloupla například pěkná bronzová dýka. „Tu ještě bude třeba kovářsky zpracovat, přebrousit a vyleštit, aby vypadala jako ty, co známe z archeologických nálezů,“ dodal Šrámek.
Nejvoňavější technologií bylo ale bezesporu pečení perníčků v takzvané akumulační peci z nepálených cihel obložených drny. Tu postavil Petr Lehký z Proseče u Litomyšle. I když sám vyučený cukrář, na akci přijel se skleněnými korálky. Pečení i zdobení sladkých dobrot obstarávala jeho kamarádka Jana Vítková. „Pečou se stejně, jen se musí obrátit. Dřevo a zakouřené prostředí uvnitř pece jim ale dodá úplně jinou chuť. Je to pro mě zajímavá zkušenost,“ pochvalovala si Vítková.
Na večer připravili experimentátoři i rekonstrukci pravěkého žárového pohřbu. Za kvílení několika desítek přítomných na hranici shořelo asi dvacet kilogramů vepřových kostí. „Ty uložíme podobně, jako to dělali lidé v pravěku s ostatky zemřelých. Za několik let je odkryjeme tak, jako to dělají archeologové, a podíváme se, jak působí přírodní procesy,“ vysvětlil kurátor Muzea Drahanské vrchoviny Pavel Moš, který byl s akcí spokojen. „Přál bych si, aby se v tomto místě staly podobné akce tradicí,“ uzavřel Moš.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...