Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

43 obcaneZbohatne Tomáš Lebeda díky novému územnímu plánu, který projednávala jeho maminka a zároveň starostka Smržic Hana Lebedová? Vydělá na něm i další zaměstnankyně smržické radnice, jejíž manžel na pracuje na prostějovském stavebním úřadu ve vedoucí pozici? To je jen výběr z řady otázek, které aktuálně zneklidňují snad každého z více jak šestnácti stovek obyvatel Smržic. Nelze se divit, že během veřejného projednání nového územního plánu panovala v místním „kulturáku“ elektrizující atmosféra. Místní se odpovědi na výše uvedené otázky nedočkali, jejich námitky však byly slyšet hodně nahlas...

Návrh nového územního plánu se u obyvatel Smržic s velkým nadšením nesetkal. Zatímco v jiných obcích na jeho veřejné projednání přijde maximálně pár obyvatel, ve Smržicích dorazilo do místního kulturního domu přes šest desítek lidí. A to i přesto, že nový územní plán žádné zásadní změny nepřináší...„Přidáme několik míst pro stavbu rodinných domků, to je to nejdůležitější. Dále se jedná o nové plochy pro zeleň, zejména osázení polních cest a biokoridorů,” uvedla Hana Lebedová v dubnovém rozhovoru pro Prostějovský Večerník. Tehdy se však nezmínila, že jedním z míst pro stavbu rodinných domků bude pozemek jejího syna o rozloze osmnáct tisíc metrů čtverečných. Tomáš Lebeda ho svého času koupil za asi tři sta tisíc korun, po plánované změně by jej mohl prodat minimálně za pět a půl milionu korun. V budoucnosti by se jeho hodnota mohla vyšplhat až na patnáct milionů korun. Obdobná situace panuje i v případě pozemku o rozloze tří tisíc metrů čtverečných, který loni v březnu koupila další zaměstnankyně radnice. Její manžel přitom pracuje jako vedoucí jednoho z oddělení na prostějovském stavebním úřadu, který se připravovaným návrhem nového územního plánu zabývá.  
„Je to hazard s půdou i s vodou!“
Lidé měli ve čtvrtek námitky především proti tomu, že se má zastavět nejúrodnější zemědělská půda a zároveň se má budovat blízko hranice ochranného pásma vodního zdroje. „Dělal jsem dvacet let v zemědělství. Potraviny a voda jsou pro nás naprosto zásadní, bez nich se neobejdeme. Proč se má i u nás ve Smržicích stavět na nejúrodnější orné půdě a blízko vodních zdrojů? Proč zrovna tam? To je podle mě hazard s naší budoucností,“ vyjádřil se pan Menšík, který si vysloužil potlesk ostatních lidí v sále. „Smržice by se měly i v budoucnu rozšiřovat. Ve středu obce tomu brání nedávno vzniklé záplavové zóny, na západě se v budoucnu počítá s obchvatem Smržic. Proto jsem se rozhodl nová místa pro zástavbu umístit do jižní části Smržic. Uznávám, že blízkost ochranného pásma vodního zdroje se může stát terčem námitek. Celé je to zatím pouze návrh, jsem zvědavý, jak se k tomu postaví dotčené orgány,“ reagoval architekt Petr Malý, autor nového územního plánu.
Čí zájmy hájila starostka obce?
V sále zaznívaly četné hlasy, že Smržice se za každou cenu rozšiřovat skutečně nemusí a že nový územní plán je fakticky zbytečný. Nicméně vznik nového územního plánu si už objednalo smržické zastupitelstvo. Za obec s architektem i s prostějovským stavebním úřadem jednala výhradně starostka Hana Lebedová. Jeho vypracování panem architektem Petrem Malým bylo hrazeno z veřejných peněz. „Celkové náklady na vznik nového územního plánu jsou třistačtyřicetdva tisíc korun, z toho dvěstědvacet tisíc tvoří dotace, zbytek půjde z rozpočtu obce,“ uvedla v této souvislosti Hana Lebedová. Je přitom běžné, že architekt územní plán přizpůsobuje budoucím zájmům obce. Ty by měl v jednání s ním zastupovat právě starosta. „Vypadá to, že obecní zájem je tu pouze jeden a to, aby na novém územním plánu vydělala paní starostka a její pravá ruka,“ nezdržela se komentáře jedna z přítomných obyvatelek Jižní ulice, které rovněž nešlo do hlavy, proč se má v budoucnu stavět zrovna na pozemcích patřících synovi paní starostky. „Přijde mi to podivné. Bylo nám řečeno, že zastupitelstvo s připravovaným návrhem nemá nic společného, protože nový územní plán je věcí architekta. Tady se ale dozvídáme, že vznikl na základě požadavku obce, konkrétně paní starostky, která se stavební úřadem jako jediná jednala. Tak kde je pravda?” poznamenal v této souvislosti pan Menšík.
S novým územním plánem nebyl spokojený ani ředitel firmy SEMO. „Kam se v novém plánu poděla plocha pro podnikání naší firmy?“ ptal se důrazně Jan Prášil, který je zároveň i smržickým místostarostou a tedy i jedním z devíti zastupitelů, kteří budou o změně plánu hlasovat. „Je to běh na dlouhou trať. Odhadujeme, že zastupitelstvo by o konečné podobě nového územního plánu mělo rozhodovat nejdříve v březnu příštího roku,“ zmínila se Jana Římská z prostějovského stavebního úřadu.  
Jedná se o spiknutí?
Starostka Hana Lebedová tvrdí, že za vším stojí lidská závist a že ona sama se ničeho nezákonného nedopustila. Za pravdu jí fakticky dalo i pondělní setkání se zástupci společnosti Transparency International. Ti upozornili, že pokud mají občané s chováním paní starostky problém, za současné právní situace je jedinou šancí podat písemné námitky vůči územnímu plánu či vyslovit svůj názor v komunálních volbách. Ty se budou konat už příští rok. Hana Lebedová je přitom starostkou Smržic již od roku 1998. Obec se za jejího starostování nepochybně zvelebila a zejména díky péči o zeleň obdržela ceny v několika mezinárodních soutěžích. O to větší šok zpráva o zúročení pozemků jejího syna vyvolala. Nelze se však divit, že četné příznivce má Hana Lebedová v obci i nadále. „Znám starostku osobně, vždycky byla ochotná a udělala tady toho hodně. Je to všechno jen snaha ji pošpinit,“ vyjádřila se například jedna z našich čtenářek, která si ovšem nepřála být jmenována..

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...