Dobré odpoledne, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 nemciceDalo se to čekat. Plánovaná továrna na zpracování opotřebovaných pneumatik v Němčicích nad Hanou není všemi vítána právě s nadšením. Projevilo se to i na veřejné debatě, která se ve středu konala v sále místního kina Oko. Zda v Němčicích nad Hanou vznikne podnik, který by dal práci přibližně stovce lidí a zároveň pomohl vylepšit městský rozpočet, tak stále není jisté...

Na debatu ohledně dalšího možného rozvoje Němčic nad Hanou dorazilo uprostřed minulého týdne do místního kina Oko pouze kolem pětadvaceti lidí. Připravena pro ně byla prezentace, která měla vysvětlit fungování nové továrny využívající nejmodernějších technologických postupů. K té však nakonec fakticky nedošlo. Už v průběhu přednášky totiž byli hodně nahlas slyšet lidé, kteří si továrnu na zpracování opotřebených pneumatik v Němčicích nepřejí. „Ukázalo se, že při procesu vznikají toxické látky, které by se následně odvážely z Němčic v nákladních vozech. Podobná fabrika, jako má vzniknout tady, navíc nikde jinde v České republice nestojí,“ upozornil němčický známý kritik a opoziční zastupitel Jiří Zatloukal.

Tuhle skutečnost nikdo z přítomných zástupců investora nepopřel. „S jedovatými látkami jako například s olejem se pracuje třeba v každém autoservisu. Důležité je, jakým způsobem se tak činí, zda tyto látky unikají do okolí a zda představují nebezpečí pro životní prostředí či pro lidi, kteří s nimi pracují. Zda by nějaké riziko hrozilo i v tomto případě, o tom by měly rozhodnout skuteční odborníci například z Odboru životního prostředí,“ kontrovala starostka Němčic nad Hanou Ivana Dvořáková.

Tu po středečním jednání zejména mrzelo, že na něm bylo slyšet především protesty, aniž by byly vyslechnuty argumenty druhé strany. „Někteří lidé neměli takt a slušnost nechat prezentujícího představit principy tohoto projektu. Nebyli vůbec zvědaví na názory odborníka, který k nám přijel celý projekt představit. Přišli už s dopředu vytvořeným názorem, který tam hlasitě prezentovali. Připadalo mi to neslušné,“ vyjádřila se Ivana Dvořáková, která připustila, že ani mezi zastupiteli na vznik nové továrny rozhodně nepanuje jednotný názor.

Dočkají se lidé z Němčic nad Hanou nových pracovních míst, která v tomto městě citelně chybí, nebo u nich zvítězí strach z nové fabriky pracující v uzavřeném cyklu s nebezpečnými chemickými látkami? „Možná by o  této věci mělo rozhodnout referendum všech obyvatel Němčic,“ shodli se vzácně Dvořáková i Zatloukal. Svůj osud by tak lidé měli vlastně ve svých rukou...

Ostravské Strojírny K&K se již dříve vyslovily v tom smyslu, že pokud by měly čelit neustálým ostrým protestům ze strany místních, pak stovky milionů do výstavby nové fabriky budou investovat jinde.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...