Dobré odpoledne, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 broucciLéto je nenávratně pryč a na všechnu boží havěť v přírodě padá hluboká dřímota. Aby však broučci, berušky, motýli, světlušky, mravenci i další sladce usnuli, od toho v Plumlově mají děti z mateřského centra Mateřídouška, žáky místní ZUŠ-ky a v neposlední řadě také členy Spolku Plumlovských nadšenců. Díky nim se všemu hmyzu bude krásně spát až do jara...

Na tradiční a velmi oblíbenou akci Spolku Plumlovských nadšenců dorazily v sobotu před plumlovský kostel opět stovky lidí. Ještě před setměním si děti mohly vyzkoušet svoji šikovnost na faře v Plumlově, kde pro ně byla připravena speciální podzimní dílna. Následovaly ukolébavky a tanečky pro broučky v podání dětí z místní Základní umělecké školy. Přihlížející se tak mohli dozvědět třeba i o tom, jakou fušku dá mravenčí královně, když chce sehnat „hlídání“ pro všechny své děti... Přítomné nepochybně zaujal i případ s líným Pučmeloudem, který včelím medvídkům chodil mlsat med. K vidění tu bylo kromě rozzářených dětských očí také spousta zajímavých kostýmů a rekvizit na pódiu. 

„Úplně všechno si děláme svépomocí. Není to dokonalé, ale je to naše!“ prohlásila Gábina Jančíková, která byla i letos hlavním motorem všeho hmyzího rejdění v Plumlově. Při letošní akci na ni bylo jasně patrné, že kdyby měla jen maličkou šanci, aby se mohla rozdvojit, hned by po ní skočila. Po vtipném pásmu se všichni broučci i s rozžatými lampiony vydali na svou poslední letošní cestu, aby je přiblížila k hlubokému zimnímu spánku. Nejeden z přítomných unavených dospěláků by se k nim nepochybně na pár týdnů rád připojil, přičemž by tento způsob trávení zimy považoval za obzvláště šťastný. A tak zatímco broučci budou spinkat, my ostatní se budeme minimálně nějaký čas potýkat se zimou, tmou, studeným větrem i deštěm a těšit se na jaro, kdy se stane zázrak a vše v přírodě jako zázrakem opět ožije.

42 broucci2 42 broucci3

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...