Dobré dopoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

41 nemcice ropaPráci by v ní našlo kolem stovky lidí, kteří ji jinak v prostějovském regionu hledají stále více a více těžko. Navíc by využívala nejmodernější technologie, do ovzduší by nevypouštěla žádné splodiny a pomohla by také vylepšit městský rozpočet. Přesto všechno se dá očekávat, že se proti plánované výstavbě továrny na zpracování opotřebených pneumatik zvedne mezi lidmi z Němčic nad Hanou vlna nesouhlasu. Pomůže tomu osvěta?

Továrna na výrobu maziv z odpadních tuků, o které se mluvilo několik let, v Němčicích nakonec nevyroste. Práci v ní přitom mohlo najít asi třicet lidí. Jenže se svého času setkala s odporem přibližně šesti stovek místních obyvatel a od její výstavby nakonec ustoupil sám investor. „Na stavbu mohl získat dotace. Kvůli zdržení souvisejícím s komplikacemi při schvalování, však prošvihl termín a rozhodl se nakonec od svého záměru ustoupit, a to i přesto, že získal kladné stanovisko životního prostředí,“ sdělila Večerníku Ivana Dvořáková, starostka Němčic nad Hanou.
Ropu lze vyrobit i „bez komínu“
V současné době se v Němčicích nad Hanou hodně nahlas mluví o zbrusu novém projektu. Ve městě by mohla vzniknout supermoderní fabrika na zpracování ojetých pneumatiky a dalších odpadů. Výsledným produktem by byla mimo jiné ropa. Fabrika by totiž využívala metodu takzvanou termální depolymerizaci. Ta napodobuje přirozené geologické procesy, které se odehrávají při vzniku ropy, ovšem trvají nepoměrně déle. Při štěpení látek se pak využívá tepla a vysokého tlaku.
„Jednalo by se o uzavřený cyklus. Jednoduše řečeno, továrna by neměla žádný komín, vše by se využilo přímo v ní. Do ovzduší by tak nešly žádné zplodiny,“ prozradila němčická starostka Ivana Dvořáková, která se s provozem obdobného podniku spolu s dalšími zastupiteli seznámila při návštěvě slovenského Bardejova. Továrna by po svém otevření nabídla přibližně stovku pracovních míst. „Reálně hrozí, že se Němčice budou vylidňovat a bude stále přibývat domů, na kterých bude viset pouze cedule ´na prodej´.  Důvod je jasný. Lidé, kteří nemají práci, ji hledají velmi obtížně.  Proto se stěhují jinam. Z tohoto důvodu je pro nás každé pracovní místo nesmírně cenné,“ vyjádřila se v této souvislosti Ivana Dvořáková.

Projekt zřejmě narazí na řadu námitek
Přijetí nové továrny však nepochybně nebude jednoznačné. Dá se očekávat, že řada zejména zaměstnaných obyvatelů z Němčic nad Hanou bude mít vůči ní řadu výhrad. Ty budou zřejmě obdobné jako v případě fabriky na zpracování tuků. Lidé budou pravděpodobně upozorňovat na to, že se do města, které má fungující skládku, dováží další odpad. Další námitka bude směřovat ke zvýšení počtu nákladních aut projíždějících městem. „Bez toho se neobejde téměř žádná podnikatelská činnost. Pokud má země prosperovat, tak se prostě bez nákladních vozidel neobejdeme,“ konstatovala na výtky již s předstihem Dvořáková.

Kdo chce protestovat, ať přijde do kina Oko
Odpovědi nejen na tyto, ale na všechny výhrady týkající se nové továrny by lidé z Němčic nad Hanou měli dostat ve středu 16. října od 17.30 hodin v sále místního kina Oko. „Bude se zde konat setkání, kde by investor stavby měl svůj projekt představit a odpovědět na všechny případné otázky. Jeho jednání je zatím velmi konkrétní a vypadá to, že má skutečně zájem továrnu u nás vybudovat. Zároveň se vyjádřil, že pokud se lidi z Němčic nepodaří přesvědčit a on by měl  v budoucnu čelit  nejrůznějším protestům, je připraven realizovat svůj záměr jinde...,“ tlumočila němčická starostka Ivana Dvořáková postoj ostravských Strojíren K&K.
Aktuální veřejné mínění obyvatel města na jihu regionu tak může významně ovlivnit další budoucnost i případný rozvoj Němčic nad Hanou na několik desítek let dopředu. Další zprávy vám přineseme již v příštím čísle, ve středu totiž budeme u toho!

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...