- 12. říjen 2013
- 1570x
Ve čtvrtek uplynulého týdne získala „Konická klobása“ vyráběná Lubomírem Šmídou z Konice ocenění ´Regionální potravina Olomouckého kraje´, když zvítězila v kategorii tepelně opracovaných masných výrobků. Spolu s ní bylo oceněno ještě dalších sedm pochoutek. Porota soutěže hodnotila vztah výrobku k regionu, použité suroviny i jejich chuť a vzhled. Konické klobáse se podařilo uspět v konkurenci pětaosmdesáti produktů od třiatřiceti výrobců. Řezník Lubomír Šmída z Konice se do soutěže přihlásil po obdržení certifikátu HANÁ regionální produkt.
„Jeden z porotců mi doporučil, ať jdu ještě výš a zkusím soutěž Regionální potravina. Tak jsem ho poslechl a vydařilo se,“ nechal se slyšet Lubomír Šmída, který převzal rodinné uzenářství v Konici po tatínkovi v roce 2007. „Díky značce jsem získal odbyt v Olomouci a nestačím vyrábět. Teplé uzené tam je okamžitě vyprodané,“ pochvaluje si Šmída. Rozšiřovat výrobu však neplánuje. Chce se soustředit na kvalitu a tradiční postupy, bez éček a konzervantů. „Na druhou stranu se i tak bojím, jak dlouho nás supermarkety nechají přežít,“ uzavírá Šmída.
Slavnostní předávání cen Regionální potravina Olomouckého kraje proběhlo v rámci festivalu gastronomie a nápojů OLIMA 2013.